Barbi revolucija i kako nečije majke, žene i ljubavnice pretvoriti u glavne likove: Nesvakidašnji festival u Jugoslovenskoj kinoteci

11.06.2024

12:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova manifestacija je pre svega namenjena obrtanju perspektive ženskih likova u domaćim filmovima i serijama

Barbi revolucija i kako nečije majke, žene i ljubavnice pretvoriti u glavne likove: Nesvakidašnji festival u Jugoslovenskoj kinoteci
Margo Robi u filmu "Barbi" - Copyright Profimedia

Prvi Internacionalni filmski festival "Ženski likovi ispred i iza kamere" koji će predstaviti novi talas ženske filmske reprezentacije, među koji će se naći i Oskarovka Tamara Denić, biće održan 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.

Profimedia
 

Tokom dve večeri biće prikazano više nagrađivanih kratkih filmova iz Srbije, Crne Gore, Francuske, Nemačke, Engleske i Amerike. Žanrovi i teme su raznovrsni, od komedije o finansijskom pritisku savremenog doba "Burn Out", mjuzikla o prevazilaženju seksualnih blokada "Vagina Musical", pa sve do drame o suočavanju sa prošlim životima naših roditelja "Señor" i mnogih drugih svežih pogleda na svet.

Miroslav Milic/ATAImages
 

Osnaživanje ženskih likova

U selekciji je i prošlogodišnji dobitnik studentskog Oskara, film "Istina" rediteljke Tamare Denić, kome je ovo domaća premijera.

- Festival organizujemo sa ciljem osnaživanja ženskih likova u domaćoj kinematografiji, filmskih autora i onih koji bi to voleli da budu, kao i prikazivanje sadržaja koji ne podleže patrijarhalnim normama. Festival je pre svega namenjen obrtanju perspektive ženskih likova u domaćim filmovima i serijama, iz nečijih "žena, majki, ljubavnica" u autentične glavne likove - istakla je umetnička direktorka festivala Mimi Vlaović, rediteljka nagrađivanog filma "Čuvam te" i novinarka Kinotekinog časopisa.

ATA Images/Milan Maričić
 

Festival će prvog dana, 17. juna u 17 časova, otvoriti panel "Ženski likovi u domaćoj kinematografiji" čiji su učesnici rediteljka Mina Đukić, glumica Sonja Kolačarić, scenaristkinja Ljubica Luković, filmski kritičar Đorđe Bajić i filološkinja Verica Arsić. Zatim, u 19 sati započinje projekcija internacionalnih kratkih filmova sa autentičnim glavnim ženskim likovima, nakon čega sledi kratak razgovor sa prisutnim autorkama.

Profimedia
 

Drugi dan festivala, 18. jun počinje u 17 časova panelom "Barbi revolucija: Kako pisati žene kao osobe, a ne lutke" sa rediteljkama filmova iz selekcije Tamarom Denić, Mae Merikom, scenaristkinjom Anom Marković i filozofom feminističkih studija Jovanom Petković.  Kao i prvog dana, uslediće filmske projekcije od 19 časova i razgovor sa prisutnim autorkama.

- Ovim festivalom želimo da prevaziđemo stereotipe junakinja na našem području i šire i da se bavimo filmom iz ženske perspektive. U okviru festivala biće organizovane i filmske radionice 21. i 22. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci i na SAE institutu - istakla je Vlaović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike