"Šta god da ti pričali, Barbi je uvek bila crna": Na Netfliks stiže novi film o najpopularnijoj lutki na svetu (VIDEO)

06.06.2024

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Dokumentarac govori o tome kako je prva crna Barbika nastala 1980. godine

"Šta god da ti pričali, Barbi je uvek bila crna": Na Netfliks stiže novi film o najpopularnijoj lutki na svetu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Posle planetarnog uspeha koji je postigao film "Barbi" sa Margo Robi i Rajanom Goslingom, bilo je samo pitanje vremena kada će izaći novi naslov o najpopularnijoj lutki svih vremena. Sada stiže dokumentarni film koji će imati premijeru na Netfliksu 19. juna. 

U pitanju je "Black Barbie", dokumentarac koji ispituje zašto je bilo važno, ali i revolucionarno, od kompanije Matel kada su osamdesetih proizveli lutku drugačije boje kože. U dokumentarcu nekoliko žena iz javnog sveta priča kako je uticalo na njih da u detinjstvu vide lutku koja, zapravo, liči na njih.

Profimedia
 

Značajan uticaj tri crne žene

"Volite je ili ne, skoro svako ima priču o Barbi. Čak i ako nemaju priču, postoji priča o tome zašto oni nemaju priču. U ovom filmu pričamo o prvim crnim Barbikama. Počelo je sa Beula Mej Mičel i naizgled jednostavnim pitanjem: 'Zašto ne napraviti Barbiku koja liči na mene?', navodi se u sinopsisu filma, a u opisu trejlera navedeno je sledeće:

"Više od lutke. 'Black Barbie' slavi značajan uticaj koji su tri crne žene u Matelu imale na evoluciju Barbi brenda kakav poznajemo. Kroz ove harizmatične priče insajdera, dokumentarac govori o tome kako je prva crna Barbika nastala 1980. godine, ispitujući važnost reprezentacije i kako lutke mogu biti ključne za formiranje identiteta i mašte”.

Profimedia
 

Počeo je Barbi univerzum

U filmu se, pored ključnih žena u Matelu pojavljuje, između ostalih i scenaristkinja i producentkinja Šonda Rajms, čije uvodne reči čujemo u trejleru.

- Ako prolazite kroz život i ne vidite ništa što je rađeno po vašem liku, šteta je već učinjena.

Trejler je za jedan dan pogledalo više od 90.000 ljudi, a neki od njih su izneli uglavnom pozitivne reakcije.

"Počeo je Barbi univerzum", "Žao mi je što se devojčice više ne igraju lutkama", "Baka mi je svojevremeno rekla - šta god da ti pričali, Barbi je uvek bila crna!", "Ovo je zaista posebno", "Oni koje ovo nervira nemaju šta pametnije da rade u životu", neki su od komentara, prenosi Blic.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike