Lordan Zafranović dobitnik prestižne nagrade "Trebbia" u Pragu: Prisetio se preminulog kolege kome duguje veliku zahvalnost

11.06.2024

09:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Zvanicama je reditelj predstavljen kao jedan od pripadnika crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji

Lordan Zafranović dobitnik prestižne nagrade "Trebbia" u Pragu: Prisetio se preminulog kolege kome duguje veliku zahvalnost
Copyright ATA Images/Milan Maričić

Poznati reditelj Lordan Zafranović je među dobitnicima ovogodišnje međunarodne nagrade "Trebbia", koja mu je uručena na istoimenoj humanitarnoj gala večeri u Pragu.

Primajući nagradu na svečanosti u dvorani "Smetena" Gradskog doma u Pragu, Zafranović je zahvalio organizatorima događaja, porodici, kao i svojim praškim profesorima, posebno Elmaru Klosu (1910-1993).

ATA Images/Milan Maričić
 

Film je magija

- Pokazao mi je kako reditelj komunicira sa gledaocima. Film je magija. Nešto što nije shvatljivo, ali je sjajno - rekao je Zafranovič u svom kratkom obraćanju na češkom jeziku.

Zvanicama u dvorani Zafranović je predstavljen kao jedan od pripadnika crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji koji je diplomirao filmsku režiju u Pragu 1971. godine. Iz njegovog bogatog stvaralaštva posebno je istaknuta ratna trilogija filmova "Okupacija u 26 slika" (1978), "Pad Italije" (1981) i "Večernja zvona" (1986).

Stanislav Milojković
 

Međunarodna nagrada "Trebbia" dodeljuje se od 2001. godine dobitnicima iz sveta u kategorijama za stvaralačku delatnost, podršku kulturi i umetnosti, doprinos dijalogu nacionalnih kultura i za životno delo.

Dobitnicima se uručuje diploma i bronzana "Trebbia" statueta češkog skulptora Stefana Milkova, uz prenos na Češkoj televiziji i Slovačkoj televiziji. Novi film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare" trenutno je u fazi montaže.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike