Svetski virtuoz Oleg Pohanovski u Gvarnerijusu: Strastveno muziciranje jednog od najboljih violinista koga porede sa Paganinijem

31.05.2024

16:05

0

Održao je više od dve hiljade koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike

Svetski virtuoz Oleg Pohanovski u Gvarnerijusu: Strastveno muziciranje jednog od najboljih violinista koga porede sa Paganinijem
Oleg Pohanovski - Copyright Promo/Gvarnerijus

Energično izvođenje Pohanovskog karakteriše iskonski iskrena strast prema muzici. Hitro, ozbiljno i iskreno – sve reči koje prikladno opisuju nastup Olega Pohanovskog“.

Profimedia
 

U utorak, 4. juna s početkom u 20 časova posetioce Gvarnerijusa očekuje koncert svetskog violinskog virtuoza, jednog od najboljih violinista današnjice - Olega Pohanovskog!

Porede ga sa Paganinijem

Umetnik, kojeg kritičari često porede s Paganinijem, dobitnik zlatne medalje na prestižnom Međunarodnom takmičenju Grand Maestro, nastupiće uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović, a na programu koncerta su virtuozna dela Šopena, Glijera, Baha, Štrausa, Griga, Irene Poldovski, Goldmarka, Ravela i Antonija Bacinija.

Ulaz na koncert je slobodan uz obavezne rezervacije mejlom [email protected] ili telefonom 066/8028-368.

Pixabay
 

Maestro Pohanovski, koji je izuzetno posvećen i uspešan i u pedagoškom radu, održaće besplatne majstorske kurseve za studente i učenike violine u subotu, 1. juna (od 12-18h) u Gvarnerijusu. Zainteresovani se mogu prijaviti mejlom [email protected].

Kanadski violinista ruskog porekla

Kanadski violinista ruskog porekla Oleg Pohanovski oličenje je virtuoznosti i jedan od najboljih violinista današnjice. Održao je više od dve hiljade koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike.

Kritičari ga često porede s legendarnim Paganinijem, hvaleći njegovo izvođenje kao „briljantno”, „fenomenalno”, „izvanredno”… Pohanovski je i pijanista, aranžer i muzički pedagog. Tokom svoje impresivne karijere aranžirao je više od 200 komada za različite instrumente, uključujući violinu i klavir.

Profimedia
 

Izuzetna posvećenost instrumentu i izvanredna tehnika sviranja donele su mu glavne nagrade na deset prestižnih međunarodnih violinskih takmičenja, poput Premio Paganini u Đenovi, Pablo Sarasate u Pamploni i Sheveningen u Holandiji. Godine 2022. osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Grand Maestro i platinastu medalju na Međunarodnom muzičkom takmičenju Triniti.

Pohanovski je član klavirskog trija Borealis, sa violončelistkinjom Minom Rouz Čang i pijanistkinjom Džudit Keler Sibert. Takođe, veoma je angažovan i kao pedagog i trenutno je profesor violine na Univerzitetu Manitoba (Vinipeg, Kanada).

Duboko divljenje prema muzičkim velikanima Jaši Hajfecu, Jozefu Hofmanu, Arturu Rubinštajnu, Nejtanu Milštajnu, Fricu Krajsleru i drugima, prepoznaje se u njegovom emotivnom, strastvenom stilu sviranja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike