Pozorišni plakati Jovana Tarbuka od kojih vam zastaje dah: Izložba u muzeju nacionalnog teatra (FOTO)

30.05.2024

14:20

0

Zahvaljujući njegovoj kreativnosti i viziji, svaka priča dobija poseban vizuelni identitet

Pozorišni plakati Jovana Tarbuka od kojih vam zastaje dah: Izložba u muzeju nacionalnog teatra (FOTO)
Jovan Tarbuk - Copyright Promo/Narodno pozorište

Izložba „Plakat – pozivnica velikog formata“, povodom dve decenije umetničkog rada grafičkog dizajnera Jovana Tarbuka, biće otvorena 30. maja (18,30), u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Pozorište
 

Vizuelni radovi koji se izlažu, manifestuju dizajnerovu veštinu da izrazi suštinu umetničke vrednosti predstava, ali i duboko emocionalno angažuju publiku.

Bez obzira da li je rezultat apstraktan ili se koncept komunicira kroz umetnike, zahvaljujući njegovoj kreativnosti i viziji, svaka predstava dobija poseban vizuelni identitet koji obogaćuje celokupno pozorišno iskustvo.

Više od 300 plakata na izložbi

O izboru plakata Jovan Tarbuk kaže:

- Ljubitelji umetnosti i pozorišta biće u prilici da vide plakate koji su deo velikog opusa od preko 300 plakata koliko sam kreirao za pozorište u proteklih 20 godina. Na izložbi će biti prikazano simbolično dvadesetak plakata koji govore o nama, našim manama, željama, neispunjenim snovima i jedinstvenim načinom na koji se mi kao društvo nosimo sa stvarnošću - sveono što nas čini ljudima.

Prvi plakat za Narodno pozorište dizajnirao je 2003. godine, za predstavu „Ribarske svađe“ Karla Goldonija u režiji Gorana Ruškuca.

Promo/Narodno pozorište
 

Tokom sledećih 20 sezona, njegovi plakati najavljivali su svaku novu premijeru, a mnogi od njih su izlagani i nagrađivani širom sveta.

Obeležje jednog pozorišnog doba

Tarbukova likovna delatnost, grafički dizajn i art direkcija – trajno su obeležile jedno razdoblje nacionalnog teatra. O uspehu njegovih plakata govori i činjenica da je dva puta dobio najveće priznanje nacionalnog teatra – Nagradu Narodnog pozorišta za sveukupni umetnički doprinos 2014. i 2019. godine.

Plakati, uvek iznenađujući i aktuelni, osvojili su i druga brojna priznanja i nagrade kao na primer: Nagradu na 16. izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u okviru Sterijinog pozorja 2019. godine, dve Nagrade „Goran Merkaš“ za najbolji pozorišni plakat na 2. i 5. međunarodnom Bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu u Hrvatskoj 2011. i 2017. godine, Nagradu festivala „Graphic Matters – Shut up or Speak up” u Holandiji 2017. godine, Nagradu šestog izdanja „Posterheroes” – Prava u ljubavi 2016, Nagradu žirija Hiibrand awards 2012. u Kini i još preko trideset drugih priznanja.

Promo/Narodno pozorište
 

Radovi su mu objavljeni i u dva kapitalna izdanja čiji je koautor bio naš čuveni dizajner Mirko Ilić – „Head to Toe: The Nude in Graphic Design”, Rizzoli, SAD, 2018; „Presenting Shakespeare: 1100 Posters from around the World”, Princetone architectural press, Njujork, SAD, 2015. Takođe su objavljeni u izdanju „1 000 crayons pour la liberté d’expression”, koje sadrži 1000 radova iz celog sveta o slobod

Izlagao je radove u čuvenoj galeriji Art Directors Club u Njujorku, u AIGA Helms Design Center u Los Anđelesu, u Kraljevskom dvorcu u Varšavi, na čuvenim festivalima: Friche la Belle de Mai u Marseju, Madrid Grafica – DIMAD u Madridu, GoldenBee u Moskvi, Graphic Matters u Holandiji kao i Beijing Design week-u, Belgrade design week-u, Mikser festivalu i drugim izložbenim prostorima u Madridu, Parizu, Firenci, Moskvi, Meksiko Sitiju, Abu Dabiju kao i u više od 40 gradova u preko 20 zemalja širom sveta (Srbija, Hrvatska, Grčka, Kina, Ukrajina, Italija, Poljska, Francuska, SAD, Rusija, Slovačka, Ekvador, Španija, Bugarska, Bolivija, Holandija, Kipar, Meksiko, Urugvaj, Belorusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran…).

Promo/Narodno pozorište
 

 

Učestvovao je na 70 grupnih izložbi širom sveta. Ovo će mu biti deseta samostalna izložba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike