"Filipe, nisi čitljiv, ali te razumemo": Posveta ulicama Beograda kroz ćirilicu u latiničnom svetu (FOTO)

22.05.2024

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova izložba je svojevrsna mapa umetnikovih putovanja i emotivnih veza sa mestima koja su oblikovala njegov stil i ličnost

"Filipe, nisi čitljiv, ali te razumemo": Posveta ulicama Beograda kroz ćirilicu u latiničnom svetu (FOTO)
Copyright Promo/Galerija Monolog

Filip Blek je regler kontrasta i energije. Na svojoj najnovijoj izložbi pod nazivom "Od A do Š", koja će biti postavljena u galeriji Monolog od 23. maja, Blek istražuje dualitet pisma, predstavljajući ćirilicu u latiničnom svetu. Kroz svoje radove, on osvetljava i stereohromiju boja, prikazujući crnu i belu u suživotu, dok istovremeno deli svoj jedinstveni životni link između Dorćola i Bruklina.

Od uličara ulici

Izložba "Od A do Š" je više od vizuelnog nadražaja, ona je putovanje kroz svetove koje Filip spaja svojim radom. Ćirilica, kao osnova njegovog umetničkog izraza, postaje sredstvo kojim se povezuju različite kulture i urbani pejzaži. Blek pronalazi načine da figurativno menja, transformiše i preobražava font, inkorporirajući ga u kontekst ulica Beograda ili bilo koje druge metropole u svetu. Njegovi radovi su duboko ukorenjeni u urbanoj estetici, ali nose univerzalnu poruku.

Promo/Galerija Monolog
 

- Ovo je moja prva samostalna izložba koju vidim kao posvetu i odu ulicama Beograda, Dorćola, pa sve do Bruklina. Od uličara ulici. Ali, ne onoj brutalističkoj, nego ulicama Beograda koje volimo i dišemo, i možda nekad zaboravljamo. Sve je emocija, i ovo je moja koja me najviše inspiriše i gura da stvaram - rekao je Filip Blek.

Frekvencija koju svi osećamo

Blekova izložba je svojevrsna mapa njegovih putovanja i emotivnih veza sa mestima koja su oblikovala njegov umetnički stil i ličnost. Posetioci će imati priliku da vide kako se tradicionalna ćirilica transformiše, prelazeći granice jezika i kulture, dok se crno-beli kontrasti pretvaraju u živopisne priče.

Promo/Galerija Monolog
 

- Negovanje našeg pisma nije stvar tradicionalizma, nego jednog veoma savremenog izraza. Pismo je glavni orijentir kroz gradove i ulice, a Filip veoma posvećen posmatranju znakova pored puta. Kažem posmatranju, a ne čitanju, jer čini mi se da mu upravo to njegovo primalno shvatanje pisma omogućava da ga apstrahuje. Tako nastaju znakovi koji na prvi pogled deluju kodirano, ali dobro poznata arhaičnost nam se obraća na frekvenciji koju svi osećamo. Filipe, nisi čitljiv, ali te razumemo - istakao je kustos galerije Monolog, Denis Leo Hegić.

Izložba će biti otvorena 23. maja u 19.30 časova i trajaće do 4. jula, a ulaz je slobodan za sve posetioce. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike