Šokantna vest iz Pozorišta na Terazijama! Kultni mjuzikl "Čikago" prestaje da se igra: Ovo je razlog (FOTO/VIDEO)

21.05.2024

18:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova predstava je uspela da za samo osam meseci od premijere obeleži svoje 50. izvođenje, što je vrlo retka pojava u pozorišnoj praksi

Šokantna vest iz Pozorišta na Terazijama! Kultni mjuzikl "Čikago" prestaje da se igra: Ovo je razlog (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Dalibor Tonković

Usled planirane istočno-evropske turneje brodvejske produkcije mjuzikla „Čikago“, izvođenja ove kultne predstave Pozorišta na Terazijama u narednom periodu biće pauzirana. Po završetku ove turneje, u planu je da se „Čikago“ vrati na redovan repertoar pozorišta. Mjuzikl „Čikago“ biće izveden 5, 25. i 26.  juna nakon čega će uslediti najavljena pauza. 

Promo/Nemanja Miščević
 

Preko 160.000 gledalaca

„Čikago“, sa dve ravnopravne glumačke podele, premijerno je izveden 19. i 20. oktobra 2006. godine. Ova predstava je uspela da za samo osam meseci od premijere obeleži svoje 50. izvođenje, što je vrlo retka pojava u pozorišnoj praksi. Mesečni intenzitet igranja nije mogao da odgovori svim zainteresovanima koji su u redovima strpljivo čekali da kupe svoju ulaznicu po izlasku novog repertoara. Statistika kaže da je do sada bilo više od 160.000 posetilaca.

U istoj sezoni kada je premijerno izveden, ovaj mjuzikl upisao se kao prvi u zvaničnom programu najznačajnijeg pozorišnog festivala u zemlji – “Sterijinog pozorja” (2007). Predstava je ocenjena kao istorijski događaj na Pozorju, a bilo je i mišljenja da je „Čikago“ srušio tradiciju i najavio transformaciju festivala.

Promo/Dalibor Tonković
 

Mjuzikl “Čikago” nastao je na osnovu istoimenog novinskog teksta reporterke ”Čikago tribjuna” Morin Dalas Votkins na temelju kog je kasnije nastao dramski komad ”Čikago” čija je premijera bila na Brodveju 1926. godine. Pravu slavu, zapravo, ”Čikago” (premijerno izveden na Brodveju 1975. godine), doživeo je tek 1996., kada je prema originalnoj Fosijevoj produkciji, ponovo izašao pred publiku. Druga je najduže izvođena predstava u istoriji Brodveja.

Mjuzikl “Čikago”, kao druga velika premijera po povratku na matičnu scenu 2005. godine najavio je i prekretnicu u repertoarskoj politici jedinog muzičkog pozorišta u regionu. Pored brojnih gostovanja u zemlji i inostranstvu, uključujući planirana junska igranja u ovoj sezoni, ova predstava biće izvedena 329. puta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike