Mogu li se (i)sprati zlostavljanje, ratni zločini, porodično nasilje, rasna mržnja? Odgovor daje Bijenale umetnosti u Pančevu (FOTO)

15.05.2024

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Konotacije termina "ispiranje" mogu biti negativne i pozitivne

Mogu li se (i)sprati zlostavljanje, ratni zločini, porodično nasilje, rasna mržnja? Odgovor daje Bijenale umetnosti u Pančevu (FOTO)
Copyright Promo/Grafička mreža

Više od dvadeset umetnika, umetnica i umetničkih kolektiva iz zemlje i inostranstva predstaviće svoje radove u okviru predstojećeg 21. Bijenala umetnosti, koje se u Pančevu održava pod nazivom "Ispiranje" u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, od 25. maja do 25. juna u više javnih prostora u gradu. 

Umetnici će predstaviti ili realizovati radove u vezi sa terminom "ispiranje", birajući sami neku od brojnih asocijacija koje se vezuju za njega. U tom procesu su mogli da se oslone na neka od sledećih pitanja: Koliko se osećamo ispranim, izmorenim, isceđenim, rastvorenim? Da li je proces ispiranja proces uklanjanja ili pronalaženja nečeg? Da li se rasna mržnja, mizoginija, homofobija mogu isprati? Da li se tragovi porodičnog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja mogu (i)sprati? Da li se vodom mogu isprati otpaci iz prehrambene industrije, ili bilo koje druge grane industrije? Koji je odnos između ispiranja i zaborava?

Promo/Grafička mreža
 

Autori i autorke koji učestvuju u programu su: Aistė Ambrazevičiūtė (Litvanija), Breda Beban, Lana Stojićević, Barbara le Begek Fridman (Francuska), Neva Lukić i Viktor Radonjić (Hrvatska, Srbija) i umetnici/ce i kolektivi iz Srbije: Bio2Arh, Danica Bićanić, Vaštag Vendel, Grafička mreža, Ljubica Denković (Srbija/Belgija), Dragana Dražović-Ilić , Nadežda Kirćanski (Srbija/Holandija), Marija Kozomora, Živana Mijailović, Branislav Nikolić, Konstantinos Petrović, Monika Sigeti, Isidora Stojanović, Slobodan Stošić i Zoran Todorović. 

Ispiranje mozga

Prema rečima selektorke ovogodišnjeg programa, Sonje Jankov, kustoskinje i naučne saradnice za humanističke nauke, konotacije termina "ispiranje" mogu biti negativne i pozitivne, značenja u prenesenom i tehničkom smislu. Ispiranje se može odnositi na ispiranje mozga, pranje novca, politiku zaborava, etničko čišćenje, uklanjanje tragova zločina, uklanjanje različitosti (kulturoloških, etničkih, rasnih, osobenih). U prevodu na engleski, kao "wash-out", termin se može povezivati i sa iscrpljenošću, neuspehom, istrošenošću. Procesom ispiranja se nešto može ukloniti ili otkriti, kao na primer arheološki nalazi uz pomoć kojih saznajemo o istoriji planete, ili zlato i plemenito kamenje koje je izazvalo pojave zlatne groznice, genocide i višestruke vidove eksploatacije.

Promo/Monika Sigeti
 

Bijenale umetnosti u Pančevu održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike