Uronite u svet virtuelne realnosti i teleportujte se u drugi prostor: Doživećete neverovatno iskustvo (FOTO)

23.04.2024

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije

Uronite u svet virtuelne realnosti i teleportujte se u drugi prostor: Doživećete neverovatno iskustvo (FOTO)
Copyright Foto: Ana Knežević/lična arhiva

U petak, 26. aprila, u 19 časova, biće otvorena izložba “Geometrija praznine/Geometry of Void” umetnice Ane Knežević u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Ova samostalna izložba naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog. Kustoskinja izložbe je Una Popović.

Foto: Ana Knežević/lična arhiva
 

Uranjanje u svet virtuelne realnosti

“Geometrija praznine” referiše na među-prostor dobijen u distanci/razlici između fizičkog prihvatanja jasnih i postojećih elemenata i delanja tela i čula pri uranjanju u konstruisan svet virtuelne realnosti. Izložba pravi zanimljivo usložnjavanje u odnosu na ranije radove Kneževićeve gde se sada vizuelna istraživanja svetlosno - zvučnih prostornih instalacija kombinuju sa VR instalacijama, te se događaj na nivou poimanja energije kroz realan i relativan prostor, temporalizaciju forme, postavlja kao predmet izložbe, ali i autorkina ideja suštine umetnosti.

Foto: Ana Knežević/lična arhiva
 

Izložba podrazumeva tri VR instalacije i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru. Knežević predstavlja VR instalaciju “Orbital Resonance“ (2024) zajedno sa “Magnetic Flower” (2023) i “Sonic Geometry” (2021) koje su prvi put u fizičkom prostoru bile prikazane 2023. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi "Circle of Resonance" u Culture Hub-u. Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonic Geometry.

Foto: Ana Knežević/lična arhiva
 

Teleportovanje iz jednog u drugi prostor

Posmatrač pristupa VR radovima uz pomoć Valve Index VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koje deluju kao receptori.

Upotrebom džojstika “teleportuje” se iz jednog u drugi prostor. Radovi su imerzivni. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju. Dok iz različitih uglova posmatra geometrijske oblike razvija se i skulptoralni odnos prema svetlu te posmatrač “slobodno uranja u svetlosne volumene”.

Izložba traje do 17. juna 2024. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike