Sirogojno džemperi koji greju i grebu inspiracija za umetnost Brankice Žilović: Izložba "Eruptivni svetovi" (FOTO)

29.03.2024

14:30

0

Ova njena igra kao da je pokušaj autorke da nađe meko i prihvatajuće mesto

Sirogojno džemperi koji greju i grebu inspiracija za umetnost Brankice Žilović: Izložba "Eruptivni svetovi" (FOTO)
Brankica Žilović - Copyright Bruno Bijakšić

Izložba "Eruptivni svetovi", umetnice Brankice Žilović, biće otvorena u subotu, 30. marta od 13 časova u Galeriji Novembar.

Promo/Galerija Novembar
 

- Ovaj ciklus je i nova, zrelija faza u Brankičinom radu jer njena borba više ne počiva na rušenju spoljnih (nametnutih) granica, njena borba sada je u njoj, s vlastitim emocijama i vlastitim ograničenjima. To traganje odvija se na mikro, gotovo ćelijskom nivou; ipak, direktno je povezano s potrebom da se popravi, obnovi postojeći ili čak izmisli novi svet – ističe kustoskinja izložbe Mia David.

Istraživanje tapiserije

Brankica Žilović više od polovine života provodi u Parizu. Otišla je odmah posle fakulteta, dovoljno mlada da ne bude sasvim formirana ni kao čovek ni kao umetnica. Iako je reč o veoma teškoj poziciji, upravo to joj je pomoglo da nađe sopstveni izraz. Verovatno je to dovelo do tekstila i pletiva koji u to vreme nisu bili suviše popularni mediji u savremenoj umetnosti. Ali, jesu u vreme kad se Brankica rodila, i jesu na Zlatiboru, mestu gde je odrasla.

Promo/Galerija Novembar
 

Tražeći vlastiti kutak sveta, u sebi se vraćala svom sigurnom mestu, Zlatiboru, prirodi i etno nasleđu, čuvenim Sirogojno džemperima koji istovremeno i greju i grebu.

Brankica počinje da istražuje tapiseriju, njenu taktilnost i nepredvidivost. Ova njena igra kao da je pokušaj autorke da nađe meko i prihvatajuće mesto, svet koji može da kontroliše, napravi i prepravi, prekroji po svojoj meri. Svet u koji može da se skloni i gde se oseća sigurno.

Promo/Galerija Novembar
 

Izložba će biti otvorena do 7.maja, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana (osim ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike