Studenti biraju "srpskog Gonkura": Festival "Molijerovi dani" u tri grada u Srbiji

23.04.2024

13:30

0

Roman koji bude proglašen za najbolj biće preveden na srpski jezik

Studenti biraju "srpskog Gonkura": Festival "Molijerovi dani" u tri grada u Srbiji
Molijer - Copyright Profimedia

Festival "Molijerovi dani" biće održan od 8. do 11. maja, u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, uz susrete sa piscima Andrejem Makinom, Majlis Besri i Kristijanom Laksom, saopštio je danas Francuski institut.

Profimedia
 

Manifestacija posvećena savremenoj francuskoj literaturi počinje 8. maja svečanim proglašenjem "srpskog Gonkura“, književne nagrade jedinstvene po tome što je dodeljuju mladi, najavljeno je u saopštenju.

Najbolji roman biće preveden na srpski

"U prisustvu Makina, kao i predstavnika srpske književne scene, frankofonih ambasadora i medija, studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koji su analizirali četiri francuska romana iz poslednje selekcije za Gonkurovu nagradu, proglasiće svog favorita", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, u konkurenciji su romani "Bdeti nad njom" Žan-Batist Andree, "Humus" Gaspara Keniga, "Sara, Suzan i pisac" Erika Renara i "Tužni tigar"  Než Sino.

Profimedia
 

Roman koji studenti budu proglasili najboljim biće preveden na srpski jezik.

Druženje sa čitaocima

Kako je najavljeno, razgovor sa Makinom biće priređen u Beogradu 8. maja u Francuskom institutu, a 10. maja  će biti druženje sa čitaocima i potpisivanje knjiga u Knjižari Delfi SKC, dok će u Novom Sadu gostovati 9. maja u Biblioteci Matice srpske.

U okviru 17. "Molijerovih dana", književnica Besri će gostovati u Beogradu 9. maja u Francuskom institutu i u Kragujevcu 10. maja u Studentskom kulturnom centru.

Profimedia
 

Strip autor Laks dolazi u Beogradu 10. maja u Francuski institut i u Novi Sad 11. maja u knjižaru "Zenit", a u razgovorima sa autorom učestvovaće Pavle Zelić, Jovan Gvero i Dejan Savić.

Festival "Molijerovi dani" jedna je od prvih u nizu manifestacija u okviru programa "Ritam francuske kulture", koji Francuski institut u Srbiji priređuje u čast Letnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se ove godine održavaju u Parizu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike