Rusi imaju svog Šerloka Holmsa, uskoro rešava slučaj u Srbiji: Predstavljeni detektivski romani Nikolaja Svečina (FOTO/VIDEO)

14.04.2024

12:00

0

U duhu najboljih svetskih knjiga ovog žanra

Rusi imaju svog Šerloka Holmsa, uskoro rešava slučaj u Srbiji: Predstavljeni detektivski romani Nikolaja Svečina (FOTO/VIDEO)
Promocija knjiga Nikolaja Svečina - Copyright Centar za medijsku kulturu i obrazovanje Beograd/ Nikola Novaković

Da li ste znali da Beograd ima svog grada blizanca? Reč je o ruskom gradu Nižnji Novgorod, koji po svom položaju veoma podseća na Beograd. 

24sedam
 

I upravo je ovaj ruski grad jedan od glavnih junaka detektivskih romana ruskog pisca Nikolaja Svečina, koji je prilikom posete Beogradu najavio da bi glavnog lika, detektiva Alekseja Likova, u nekim od sledećih romana upravo mogao da smesti u Beograd i u Srbiju.

Dobar detektivski zaplet

Činjenica da postoji velika sličnost između ova dva grada čini se da je već dovoljna za početak nekog dobrog detektivskog zapleta.

24sedam
 

U sličnost ovog grada sa prestonicom Srbije, mogli su mnogi da se uvere nedavno u Ruskom domu na izložbi starih fotografija ovog grada, koja je organizovana povodom promocije dve knjige istorijsko - detektivskih romana Nikolaja Svečina “Zaveštanje protopopa Avakuma“ i „Lov na cara“.

U duhu najboljih svetskih romana ovog žanra

Reč je o fotografijama Nižnjeg Novgoroda s kraja 19. i početka 20. veka, autora Maksima Dmitrieva, koje je ustupio Ruski muzej fotografija.

Nikolaj Svečin, je ruski književnik iz Nižnjeg Novgoroda, jedan od najčitanijih u žanru istorijsko-detektivskog romana. On je stvorio najpoznatijeg ruskog detektiva Alekseja Likova. Kroz 31 roman razrešava stvarne i izmaštane zločine iz ruske prošlosti, smeštene u različite gradove, ali u istu epohu.

24sedam
 

Njegovi romani i detektivski zapleti su u duhu najboljih svetskih romana u ovom žanru.

Na osnovu njegovih knjiga i doživljaja detektiva Likova, može da se rekonstruiše čitava jedna istorijska epoha ali i svakodnevni život u to doba.

24sedam
 

Kako bi čitanje ovih romana bio pravi doživljaj za čitaoca, potrudio se srpski izdavač Informatika, pa je tako na koricama knjiga odštampana mapa Nižnjeg Novgoroda iz 19. veka kada se sve dešava, pa tako čitalac i sam uz pomoć glavnog junaka i svoje mašte može da se upusti u misterioznu avanturu ulicama ovog grada.  

Miks non fikš žanra i istorijske literature

Profesorka Filološkog fakulteta dr Irina Antanasijević je na promociji knjige rekla da romani ovog pisca predstavljaju jednu istoriju, a da je sama detektivska priča sjajno sredstvo  i autorov način da se prikaže istorija Rusije u 19. veku.

Kako je istakla, knjiga koja zapravo sadrži dva detektivska romana, ilustrovana je istorijskim fotografijama i romani predstavljaju miks non fikš žanra i istorijske literature.

Centar za medijsku kulturu i obrazovanje Beograd/ Nikola Novaković
 

- Radnja romana odvija 80-ih i 90-ih godina 19. veka koje su bile zlatno doba carske Rusije, a mesto gde se dešava radnja oba romana je grad Nižnji Novgorod, koji je posle Moskve, imao ogroman istorijski značaj za Rusiju. Prema nedavno obajvljenom istraživanju, to je treći grad po zadovoljstvu životom i kvalitetom života u Rusiji, posle Moskve i Petrovgrada - rekao je istoričar, prof. de Aleksaj Timofejev.

24sedam
 

On je naveo da je Nižnji Novgorod srž reke Volge i da je to grad odakle je krenula pobuna protiv preobražaja Rusije u katoličku zemlju kao i da je bio sedište stare tradicionale Rusije.

Tehnički, naučni, trgovački i industrijski centar zemlje i upravo tu tu sliku Svečin dočarava u svojim romanima.

Mesto i vreme kao glavni likovi

U Srbiji se o savremenim ruskim piscima, poput Nikolaja Svečina, zna mnogo manje nego što zaslužuju, ocenio je na promociji književni kritičar Želidrag Nikčević.

On je ukazao da je Nikolaj Viktorovič Inkin, što je pravo ime Svečina, i u Rusiji od skora eksponiran i to zbog detektivske proze koja se slabije kotira u savremenoj ruskoj književnosti.

Centar za medijsku kulturu i obrazovanje Beograd/ Nikola Novaković
 

Neki su Svečina nazvali i novi Akunjin (ruski pisac Boris Akunjin) iako je on počeo da piše pre njega, još 1980. ali nije objavljen do 2005. godine.

Ova dva pisca detektivsko istorijskih romana se razlikuju jer je Akunjin postmodernista, žongler, dok je kod Svečina sve ozbiljno. Akunjin ima lake zaplete, solidno poznaje epohu, ali preteruje sa ideološkom didaktničnošću. On je klasik masovne književnosti.

Centar za medijsku kulturu i obrazovanje Beograd/ Nikola Novaković
 

Svečin nema misterioznih zapleta, njegov lik detektiva je etički zasnovan. Mesto i vreme kod Svečina postaju glavni lik, smatra Nikčević.

“Zaveštanje protopopa Avakuma“ i „Lov na cara“ su prvi prevod na srpski i prva dela poznatog ruskog savremenog pisca. Ove dva romana su izdata kao dvoknjižje, a izdavačka kuća „Informatika ad“ je najavila je da su u pripremi još dva romana Svečina koja će biti izdata do kraja godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike