Vojin Ćetković u glavnoj ulozi u predstavi "Mihael Kolhas" u JDP: Sa njim na sceni i jedan poznati muzičar (FOTO)

16.04.2024

09:30

0

Sutra na sceni "Ljuba Tadić"

Vojin Ćetković u glavnoj ulozi u predstavi "Mihael Kolhas" u JDP: Sa njim na sceni i jedan poznati muzičar (FOTO)
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Predstava "Mihael Kolhas", pisca Hajnriha fon Klajsta u režiji Borisa Liješevića, biće premijerno izvedena 17. aprila (20:00) na sceni "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), najavila je upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Podsetivši da će ovo biti peta Liješevićeva režija u JDP-u, Vučković Manojlović je rekla na konferenciji za novinare da će tokom predstave "Mihael Kolhas" kompozitor Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, uživo izvoditi svoju muziku.

Priča o čovekovoj potrebi za pravdom

Liješević je rekao da "Mihaela Kolhasa" radi na predlog Vučković Manojlović i kolege Gorčina Stojanovića, i da je nakon desetak pročitanih strana Klajstovog (1777-1811) dela shvatio da je to materijal koji ga zove da ga radi "u ovom periodu života, u ovom pozorištu".

Prema njegovim rečima, komad je "priča o čovekovoj potrebi za pravdom i sistemom koji garantuje da će ga, ukoliko mirno živi, vredno, savesno radi i čuva porodicu, nagraditi ili bar zaštititi".

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Međutim, Klajst kaže da je želja za pravdom ismejana, ponižena, nazivana nepotrebnim inaćenjem. Čovek koji pravdu traži bude nazvan prznicom, bude marginalizovan - naveo je reditelj.

Sistem uči čoveka da podnese nepravdu

Liješević je naveo i da "sistem umesto da njegov slučaj razmotri, uči čoveka da podnese nepravdu i da se povuče pred moćnom, nedodirljivom plemićkom porodicom".

Navevši da Klajst ne daje odgovor kako živeti sa nepravdom, Liješević je dodao da je u komadu važno pitanje "kako se nositi sa nepravdom, za koju se uvek čini da je došla do plafona, a onda vidite da je nekad bilo i gore".

ATAImages/ Antonio Ahel
 

U predstavi naslovnu ulogu igra Vojin Ćetković, a pored njega igraju Vojislav Brajović, Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.

Priznavši da ranije nije shvatao šta znači igrati naslovnu ulogu, Ćetković je rekao da mu je Brajović na probi rekao: "Ti sada imaš da ispričaš jednu priču i da nas povedeš". "Nadam se da ću imati dovoljno snage i talenta da opravdam poverenje svojih kolega", rekao je Ćetković.

Predstava nastala u 19. veku, a dešava se u 16. veku

Zoran Cvijanović je rekao da je najveći izazov bio kako na savremen način ispričati priču napisanu u 19. veku, koja se dešava u 16. veku, a proces je opisao "kao da uskaćete u voz koji juri".

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Dramaturzi predstave su Fedor Šili i Miloš Krečković, koji je ocenio da je "Mihael Kolhas" "možda najbolje delo nemačkog romantizma", u kome Klajst postavlja pitanje "da li se protiv sistema i podlosti vlasti treba boriti do krajnjih granica, da li treba rizikovati žvote ili treba biti trpeljiv".

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Kralj Čačka, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike