"Dosad ni pohvalu za pismeni rad u školi nisam dobio": Đorđu Matiću uručena nagrada "Momo Kapor" (FOTO)

09.04.2024

09:25

0

Autor: Dejan Ćirić

"Mislim da je ona mene čekala, kao i ja nju tolike godine", ističe laureat

"Dosad ni pohvalu za pismeni rad u školi nisam dobio": Đorđu Matiću uručena nagrada "Momo Kapor" (FOTO)
Copyright Promo/Anja Zelić

Pesniku, esejisti i romanopiscu Đorđu Matiću, na dan rođenja Mome Kapora, 8. aprila, u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda uručena je nagrada „Momo Kapor“ za roman "Niotkuda s ljubavlju". Plaketu od srebra sa motivom školice Matiću je uručio Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Momčilo Momo Kapor”, a novčanu nagradu u iznosu od 240.000 dinara Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Marketinga i komunikacija Erste Banke, koja je dugogodišnji pokrovitelj nagrade.

Promo/Anja Zelić
 

Đorđe Matić je sedmi dobitnik nagrade za književnost, a žiri, koji su činili Muharem Bazdulj, književnik, Vule Žurić, književnik i književni kritičar i Radmila Stanković, novinarka, jednoglasno je doneo odluku, iako su u užem izboru bila još tri romana nagrađivanih književnika.

Tvrdim da srećnijeg dobitnika nije bilo

- Za trinaest godina ovu nagradu je dobilo mnogo slavnih laureata, ali ja vam tvrdim da srećnijeg i radosnijeg dobitnika nagrade nije bilo. Dosad ni pohvalu za pismeni rad u školi nisam dobio, pa će neko reći kako to sad da si dobio ovakvu nagradu? Mislim da je ona mene čekala, kao i ja nju tolike godine. Ima nešto kada je četvorka u godini na kraju, za mene je ona najbolja ili najgora, a svakako značajna. Ove godine je ravno 40 godina da sam objavio svoj prvi tekst. To je bila recenzija koncerata dva tadašnja važna zagrebačka benda, jer ja dolazim iz sveta rokenrola i rok kulture - rekao je Matić i dodao:

Promo/Jovica Drobnjak
 

- U ono vreme za mene su postojala tri čoveka koja nisu bili rokeri, ali ja sam ih tako doživljavao. Jedan je bio Arsen Dedić, drugi Igor Mandić, a treći je bio Momo Kapor. Momu nisam poznavao lično, ali je njegova književnost bila sa mnom od dečačkih dana, kada sam i njegove tekstove čitao po novinama. Prva asocijacija na Kaporovu literaturu su sigurna, zaštićena vremena, vremena zemlje u kojoj sam se rodio i odrastao. I uvek sam nekako mislio da će ostati vezana za to vreme.

Promo/Anja Zelić
 

Međutim, jedan tajni sloj, jedan tajni nivo Kaporove literature otkrio sam da su me pratile i kroz teška vremena koja nisam očekivao. Pripadam generaciji koja je otišla u emigraciju, gde sam ostao punih 30 godina i vratio se kući. Kad je došlo vreme da se taj idealizovani zapadni svet upozna iz blizine i sve iluzije koje su se srušile u neposrednom dodiru sa tim svetom, na potpuno neobičan način Momp je bio uvek sa mnom - zaključio je Đorđe Matić. 

Promo/Ljiljana Kapor
 

Đorđe Matić je rođen 1970. godine u Zagrebu, a trenutno živi u Poreču. Godinama piše za mnogobrojne medije sa područja bivše Jugoslavije, a tokom poslednjih 10 godina objavio je osam knjiga. Izuzetno su zapažene njegove knjige poezije i eseja, od kojih je nekoliko posvećeno popularnoj muzici sa ovih prostora, ali i srpskoj kulturi. Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog muzičkog priručnika za world music scenu. Priredio je i nekoliko knjiga publicistike i iz oblasti istorijskih nauka. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na holandskom i francuskom jeziku.

Promo/Zadužbina Mome Kapora
 

Nagrada „Momo Kapor“ se dodeljuje već 13 godina. Zadužbina „Momčilo Momo Kapor” postoji i radi sa ciljem da trajno čuva i neguje uspomenu na našeg velikog pisca i slikara koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, istoriji umetnosti i kulturi uopšte. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike