Pronađen grob majke Mome Kapora: Poginula je u ratu štiteći ga svojim telom, a on nikada nije saznao gde je sahranjena

28.02.2024

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Celog života je čuvao sećanje na nju

Pronađen grob majke Mome Kapora: Poginula je u ratu štiteći ga svojim telom, a on nikada nije saznao gde je sahranjena
momo kapor rts (1) - Copyright Printscreen/RTS/Kao sav normalan svet

Momo Kapor, koji je važio za najbeogradskijeg od svih beogradskih pisaca, osim što je bio Beograđanin, bio je i Sarajlija, kog je otac Hercegovac malog doveo u Beograd. U to se Sarajevo istrajno nije vraćao veoma dugo, od 1972. godine. A sada se, kada Kaporu, na četrnaestu godišnjicu smrti, počast odaje Istočno Sarajevo, desila jedina stvar zbog koje bi se Momo, da je živ, vratio i u ono drugo, Sarajevo svog detinjstva.

Profimedia/Printscreen/YouTube
 

Zauvek je Kapor čuvao i sećanje na svoju majku, Bojanu, koja je u ratu poginula štiteći svojim telom četvorogodišnjeg Momu, koji je "ostao živ da o tome posvedoči i dokaže da nije zaludu dala život za njega", kako je to zapisao Matija Bećković.

Mislio je da je sahranjena u zajedničkoj grobnici

Ali, celog života nije znao gde može da ode da se pokloni sećanju na majku, i otišao je Momo kod nje misleći da joj se grob ne zna, da je taj stari deo groblja davno prekopan i da Bojana počiva u nekoj zajedničkoj grobnici.

- Pre izvesnog vremena pozvao me je dr Vladan Bartula, govoreći mi o manifestaciji posvećenoj Momi, koja se od 2. do 4. marta održava u Istočnom Sarajevu, i saopštio mi neverovatnu vest - da je, uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, uspeo da pronađe grob Momine majke, na starom delu koševskog groblja - otkriva udovica Ljilja Kapor, koja predano čuva sećanje na svog supruga, i dodaje:

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Živeo je, i umro, sa mišlju da taj grob ne postoji, a sada se, četrnaest godina posle njegovog odlaska, desila ta jedina stvar zbog koje bi, sigurna sam, i sam otišao u Sarajevo. Jedan se krug zatvara, pomislila sam.

Osveštanje groba

Kada već Momo nije znao, niti mogao, organizatori skupa će otići na to groblje i osveštati Bojanin grob, što daje potpuno novu dimenziju događaju upriličenom povodom godišnjice smrti umetnika.

Printscreen/RTS/Kao sav normalan svet
 

Program manifestacije nazvane "Momo Kapor - čuvar adrese", počeće drugog dana marta, otkrivanjem ploče na novoimenovanoj Ulici Moma Kapora broj 1, u Istočnom Novom Sarajevu, u 17 časova. Sat kasnije, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće upriličeno književno veče "Momo Kapor u svom i našem vremenu", a u nedelju će u staroj crkvi u Sarajevu biti održan molitveni pomen Kaporu, a od 18 časova u Kulturnom centru predstava "Vodič kroz srpski mentalitet", da bi u ponedeljak, 4. marta, od 10.30, bio upriličen okrugli sto na Filozofskom fakultetu Pale, prenose Novosti

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike