Ove slike deluju kao sablasno upozorenje na posmatrača i poručuju da treba da se probudimo: "Poslednja večera" Biljane Đurđević (FOTO)

27.03.2024

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Obično ono što me najviše tišti bude tema mog rada i interesovanja", ističe umetnica

Ove slike deluju kao sablasno upozorenje na posmatrača i poručuju da treba da se probudimo: "Poslednja večera" Biljane Đurđević (FOTO)
Copyright Promo/Galerija Hestia

U umetničkoj rezidenciji i galeriji Hestia do 12. maja postavljena je izložba slika umetnice Biljane Đurđević, pod nazivom “Poslednja večera". Interesovanje je izuzetno veliko, a u nedelju, 31. marta, u 12 časova, upravo će Biljana voditi sve zainteresovane posetioce kroz ovu postavku. 

Promo/Galerija Hestia
 

- Publika može da vidi nastavak i razvoj događaja u okviru "Studije slučaja", koji je počeo još 2014, i kroz grafičku novelu, projekat se razvio do novih slika. Moja ideja je bila da se bavim distopijom, i dugo sam verovala da je to tako, a onda se vrlo brzo ispostavilo da sam puki ilustrator, odnosno da se bavim ilustracijom svakodnevnog života koji nas okružuje. A u mom slučaju teško je napraviti otklon od realnosti. Obično ono što me najviše tišti bude tema mog rada i interesovanja. Tako da ove slike deluju kao sablasno upozorenje na posmatrača i poručuju da treba da se probudimo - kaže umetnica.

Promo/Galerija Hestia
 

Umorno telo

Podsetimo, izložba se bavi opštom slabošću društva izazvanom sve većom instrumentalizacijom ljudskog bića od strane industrije, tehnologije i medija, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Ova izložba je nastavak višegodišnjeg projekta „Studija slučaja“ koji obuhvata slikarstvo, animacije i grafički roman, a gde je fokus upravo na eksploatisanom, umornom telu - našem zajedničkom, globalnom telu.

Promo/Galerija Hestia
 

- Kada se određeno delo posmatra iz susedne prostorije ono će posetioca suptilno uvući u distopijski narativ, otkrivajući se tek pokojim detaljem kao što je telo ili sto, da bi nam se tek kad mu se primaknemo, pokazalo u svoj svojoj monumentalnosti - ističe kustoskinja izložbe, Neva Lukić. 

Promo/Galerija Hestia
 

Izložba je otvorena do 12. maja, a pored stručnog vođenja planirani su još neki prateći programi. Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac br 14, a radno vreme je od srede do subote od 12 do 18 časova. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike