Iako je bolest već bila počela jednu stvar nije dozvoljavao: Miroslav Lekić otkrio kako je Laušević snimao "Ruskog konzula" (FOTO/VIDEO)

18.03.2024

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Motivisao je druge glumce tokom rada na filmu, pošto su preko mesec i po dana imali probe u njegovom stanu", ističe reditelj

Iako je bolest već bila počela jednu stvar nije dozvoljavao: Miroslav Lekić otkrio kako je Laušević snimao "Ruskog konzula" (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić Promo/Vision Team

Reditelj Miroslav Lekić govorio je o svom filmu "Ruski konzul", rekavši da mu se čini da je nakon premijere na FEST-u i ulaska u bioskope film jako dobro prihvaćen i da je percepcija gledalaca onakva kakvu su očekivali.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Komplikovana tema

Prema njegovim rečima, kod "Ruskog konzula" je bilo dosta problema oko adaptacije, pošto u romanu postoji veza sa drugim delom Vuka Draškovića "Nož", kog je takođe bio pretvorio u film.

- Postoje veze između romana "Ruski konzul" i "Nož" koje ne možete imati u filmu. Ako bismo to objašnjavali stvarno bi oduzelo mnogo vremena. Tako da smo odmah odustali od ideje da stvorimo nekakvu vrstu linearne adaptacije romana - naveo je reditelj i dodao da su se u "Ruskom konzulu" odlučili za resetovanje likova i njihovih biografija, koje kreću iz od nule, i nemaju nikakve veze sa biografijama likova u romanu.

- Bilo je jako komplikovano zato što je "Ruski konzul", malo više od "Noža", roman stanja, prepričavanja ideoloških tokova svesti, svega onoga što je romanu primereno, a filmu ne toliko - objasnio je Lekić naglasivši da je ovo ostvarenje rađeno po motivima romana, čija je suština zadržana, ali jeste dosta toga promenjeno.

Promo/Vision Team
 

Govoreći o aktuelnosti filma, Lekić je primetio da je to "veoma komplikovana tema, teren u kojem veoma lako možete da skliznete u određenu vrstu političkog pamfleta, da jednostrano pokažete celu priču" i naveo da je najpre pokušao da uhvati "neku vrstu opštih elemenata" koji definišu srpsko-albanske odnose, ali je shvatio da je to nemoguće i odlučio je da se bavi individualnim sudbinama.

Kako ističe, dešavanje filma, početak sedamdesetih godina, je vreme zaoštravanja međunacionalnih odnosa, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i oko "Hrvatskog proljeća", "i to je period u kom je možda počeo definitivni raspad Jugoslavije".

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Žarko je motivisao druge glumce

Govoreći o poslednjoj ulozi Žarka Lauševića u "Ruskom konzulu", Lekić je primetio da je glumac dosta uticao na nastanak film, pošto je od početka, prve ideje pre 20 godina, bio uključen u projekat.

- U jednoj fazi je bio skoro saradnik na scenariju. Imali smo intenzivne razgovore vezane pre svega za scenario, kad smo došli do nekih ključeva na koji način ga postaviti u odnosu na knjigu - naveo je reditelj i dodao da je Žarko motivisao druge glumce tokom rada na filmu, pošto su preko mesec i po dana imali probe u njegovom stanu, gde je i za druge likove davao savete kolegama i razmenjivao mišljenja.

Promo/Goran Đukanović
 

- Svi su imali veliko poštovanje prema Lauševiću, koji nije želeo da se njegova reč prihvata kao poslednja ili da postoji strahopoštovanje gde niko neće smeti ništa da mu kaže. Iako je bolest već bila počela, nije tražio nikakvu poštedu i insistirao je da mu se kaže ako mi se nije dopalo nešto što je uradio - otkriva reditelj i nastavlja:

- Kad imate takvog saradnika, on je zaista dodatna motivacija. Gledate čoveka koji pred vama maestralno gradi lik, a u istovremeno dobijete drugu vrstu povratne energije, kada su glumci u pitanju i odnosi koji treba da uspostave sa njim.

Promo/Vision Team
 

Lekić je rekao da se nada da će publika u "Ruskom konzulu" prepoznati humanu poruku u priči koja je "dosta surova, teška, sa neizvesnim završetkom".

- Ljudi tek kada saslušaju jedni druge mogu da krenu u neki stepen međusobnog dogovaranja, razumevanja i koegzistencije. A to vodi ka nečemu što mislim da bi možda i bila glavna poruka u filmu - da je život vredniji od svega - zaključio je reditelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike