Zašto Rusi razbijaju tanjir pre početka snimanja svakog filma: Neverovatan običaj nastao zbog jednog predugog ručka i besa čuvenog reditelja

18.03.2024

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Filmadžije su sujeverna fela i smatraju za rđav znak ako se tanjir ne razbije iz prvog pokušaja

Zašto Rusi razbijaju tanjir pre početka snimanja svakog filma: Neverovatan običaj nastao zbog jednog predugog ručka i besa čuvenog reditelja
Copyright Profimedia

Ovaj običaj postoji samo u Rusiji: nakon prvog uspešno snimljenog kadra reditelj okuplja čitavu ekipu i razbija tanjir. Ali ne bilo koji. Na njemu, naime, treba da budu ispisana imena svih učesnika snimanja i naziv filma.

Profimedia
 

Jedno od objašnjenja kako je ovaj običaj nastao vezano je za legendarnog Sergeja Ejzenštajna. Za vreme snimanja kultnog ostvarenja „Oklopnjača Potemkin“, 1925. godine, glumci nisu žurili da završe sa ručkom i vrate se na posao.

Svako uzima jedan deo za uspomenu

Reditelj je, navodno, iz besa razbio tanjir jednog glumca o stativ. Tada je snimanje, naravno, počelo, a film je ušao u istoriju.

Ipak, masovno razbijanje tanjira na snimanju počelo je tek tokom devedesetih, kada je ruska kinematografija posle raspada SSSR-a, prolazila kroz krizu.

Svako iz ekipe uzima jedan fragment za uspomenu.

Uzgred, filmadžije su sujeverna fela i smatraju za rđav znak ako se tanjir ne razbije iz prvog pokušaja, navodi Russia Beyond, prenosi Politika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike