"Poslednji san" Pedra Almodovara od danas pred čitaocima u Srbiji: 12 intimnih priča koje otkrivaju mnoge tajne (FOTO)

04.03.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni sineasta se u knjizi trudi da ljudske strasti sjedini s nedokučivom logikom života, pa razmatra celokupni spektar boja naše duše

"Poslednji san" Pedra Almodovara od danas pred čitaocima u Srbiji: 12 intimnih priča koje otkrivaju mnoge tajne (FOTO)
Copyright Profimedia

Od danas se u domaćim knjižarama može naći knjiga proslavljenog režisera Pedra Almodovara „Poslednji san“, u izdanju Lagune. U ovom delu se, na književni način, a u Almodovarovom stilu, krije i njegova autobiografija.

Profimedia
 

- Ovo je nešto poput fragmentarne autobiografije, nepotpune, pomalo i tajanstvene. Ali verujem da će čitaocu pružiti maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovedaču (piscu), i na koji se način sve to prožima s mojim životom.

Lične opsesije

Ovako svoju knjigu „Poslednji san“ opisuje Almodovar u uvodnom delu, ujedno predstavljajući i svaku od dvanaest pripovedaka od kojih se sastoji. One obuhvataju različita razdoblja od kraja šezdesetih pa sve do danas, a pored toga što daju uvid u evoluciju Almodovara kao umetnika, one su i odraz intimnih opsesija kao što su: mračno doba školovanja, neprijatne strane popularnosti ili eksperimentisanje sa žanrovima. 

Promo/Laguna
 

Svojom blagom i pronicljivom pažnjom Almodovar se u knjizi trudi da ljudske strasti sjedini s nedokučivom logikom života, pa razmatra celokupni spektar boja naše duše: bol, tugu, ljubav, čežnju, ushićenje, nemir, neobuzdan poriv za komuniciranjem, i izbezumljenost ćutanjem. 

„Poslednji san“ je autoportret umetnika kroz dvanaest priča koje otkrivaju njegovu strast prema pisanju. Čitajući ove priče, ne znate da li ste pozvani u njegov um ili u njegovu dušu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike