Da li će "Dina 2" prevazići uspeh "Barbi"? Ovo niko nije očekivao (FOTO/VIDEO)

01.03.2024

16:00

0

Publika i kritičari su oduševljeni

Da li će "Dina 2" prevazići uspeh "Barbi"? Ovo niko nije očekivao (FOTO/VIDEO)
Zendeja u filmu "Dina 2" - Copyright Profimedia

Drugi deo filma "Dina" od 29. februara, nakon svetske premijere, prikazuje se i u domaćim bioskopima.

Film je već dobio pohvale da prevazilazi prvi deo, a njegovi producenti nadaju se da će na svetskim blagajnama zaraditi 170 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja.

Profimedia
 

Ako se dosadašnje ocene kritičara budu poklapale sa utiscima publike, velike su šanse da će im to poći za rukom, budući da je do sada ovo ostvarenje oborilo nekoliko rekorda na platformi "Rotten Tomatoes".

Još spektakularniji od prvog dela

Karte za film u našoj zemlji su bukvalno planule, sa preko sedam hiljada prodatih ulaznica pre otvaranja filma, oborivši rekord koji je do tada držala "Barbi", prošlogodišnji neprevaziđeni hit studija Warner Bros, saopštio je distrubuter ovog filma u Srbiji.

Profimedia
 

 "Dina: Drugi deo" nastavlja priču iz prethodnog filma, ali je podiže na viši nivo pružajući potpuno novo iskustvo publici, sa još spektakularnijim vizurama i velikim akcijskim scenama, uz nove likove, veće avanture i istinski snažnu, emotivnu ljubavnu priču.

Pored Šalamea i Zendeje, u filmu igraju Rebeka Ferguson, Džoš Brolin i Ostin Batler, kao i Florens Pju i Dejv Batista, dobitnik Oskara Kristofer Voken, Stiven Mek Kinli Henderson, Lea Sedu, Stelan Skarsgard, Šarlota Rampling i oskarovac Havijer Bardem.

Naučnofantastična ekranizacija

Naučnofantastična ekranizacija prema scenariju Vilneva i Džona Spajtsa, drugi je deo adaptacije knjige Frenka Herberta iz 1965. godine.  

Profimedia
 

I prvi deo, koji je premijerno prikazan 22. oktobra 2021. bio je izuzetno hvaljen i ostvario veliki uspeh na blagajnama uprkos posledicama koje je na svet kinematografije ostavila pandemija koronavirusa, budući da je zaradio preko 430 miliona dolara u odnosu na budžet od 165 miliona dolara.

Međutim, "Dina" je u proseku dobila 83 posto pozitivnih ocena kritičara, dok je drugi deo prema sajtu Rotten Tomatoes trenutno ocenjen sa 97 posto.

Šta nam zapravo donosi "Dina 2"

Film prati mitsku avanturu glavnog junaka Pola Atreida, briljantnog i nadarenog mladog čoveka, koji je sudbinski predodređen za velike stvari, koje još ni sam ne razume.  

On želi da se osveti onima koji su razorili njegovu porodicu, ali će u tom poduhvatu biti primoran da bira između svoje jedine prave ljubavi i sudbine kosmosa.

Profimedia
 

Atreid, Čani i Slobodnjaci, suprotstavljaju se velikoj vojsci, a glavni junak uči njihov specijalni način preživljavanja.

Reditelj Deni Vilnev nedavno je izjavio da je želeo da u drugom delu dodatno naglasi originalne namere koje je Frenk Herbert imao za svoje junake.

- On je bio razočaran kako su ljudi doživeli "Dinu". Osećao je da su pogrešno razumeli Pola Atreida; da su ga videli kao heroja, a on je želeo suprotno.

Profimedia
 

Tako da je reagujući na to napisao roman "Dina 2: Mesija dine", insistirajući na tome da je on opasna ličnost i da je prva knjiga bila više priča upozorenja o aktuelnim harizmatskim vođama. To mi je dalo mnogo informacija o tome kako da pristupim ovom drugom filmu, kako bih išao ka svim inicijalnim namerama Frenka Herberta - rekao je Vilnev.

Prva dva dela filma, inače, obrađuju originalnu "Dinu", dok bi dešavanja iz knjige "Mesija dine" trebalo da budu predstavljena u trećem nastavku.

Kritičari o "Dini 2"?

Kritičari nisu štedeli pohvale kada je reč o novom filmu. Britanski Independent mu je dao pet zvezdica, a piše da je reč o "blokbasteru kakav nikad ranije nije postojao".

Profimedia
 

Kritičari nisu štedeli pohvale kada je reč o novom filmu. Britanski Independent mu je dao pet zvezdica, a piše da je reč o "blokbasteru kakav nikad ranije nije postojao".

Zahvaljujući tom filmu se, prema mišljenju kritičara tog lista, "isplatilo veliko kockanje iz 2021", kada je Deni Vilnev odlučio da adaptira samo polovinu Herbertovog romana, ne znajući da li će ikada dobiti "zeleno svetlo" za nastavak.

Promo/CineStar/Blitz Film
 

I Rolling Stone ga naziva "većim, hrabrijim i boljim od prvog dela", dodajući da izgleda baš onako kako pravi epski naučno-fantastični film treba da izgleda.

Promo/CineStar/Blitz Film
 

Recenzija objavljena u Hollywood Reporter-u hvali Šalameovo izvođenje i ističe da je mladi glumac "odbacio dečačku nevinost kakvu je imao u prvom filmu i prigrlio mračniju, komplikovaniju ličnost". Zasad je i publika oduševljena, pa film na IMDb platformi beleži ocenu od čak 9,1.

To je najbolje ocenjen film u karijeri Denija Vilneva, dok je to ranije bilo ostvarenje "Zgarišta" iz 2010. godine, prenosi Euronews.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike