Mržnja među Srbima i Hrvatima još uvek je bila "vruća roba": Uznemirujući novi roman Vedrane Rudan (FOTO)

28.02.2024

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Proslavljena književnica će 8. marta održati promociju u Beogradu

Mržnja među Srbima i Hrvatima još uvek je bila "vruća roba": Uznemirujući novi roman Vedrane Rudan (FOTO)
Vedrana Rudan - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Prikazujući riječku porodicu koja se teško nosi sa stvarnošću, i ne opraštajući nijednom njenom članu mane i slabosti, Vedrana Rudan je u romanu „Crnci u Firenci“ ispričala priču koja duboko uznemiruje, bez obzira na to što je često praćena smehom.

Promo/Laguna
 

Svi likovi u ovoj knjizi sami iznose svoju verziju lične i porodične drame: otac je izašao iz rata s dijagnozom PTSP-a; majka radi kao kućna pomoćnica u Italiji; kćerka je trudna i razmišlja o abortusu; sin se vratio iz Amerike, gde je ostavio ženu i dete jer ne može bez hrvatskog zalaska sunca; nona je ogorčena jer je uverena da bi svi najradije da je nema.

Ništa se nije promenilo

- Kad sam 2006. napisala ovu knjigu, bila sam u panici. Hoće li vreme progutati temu? Mržnja među Srbima i Hrvatima u našim i srpskim medijima još uvek je bila "vruća roba", iako je od rata bilo prošlo jedanaest godina. Beda je bila ogromna, ljudi su bežali iz Hrvatske tražeći mesto pod suncem izvan rupe u kojoj su trunuli. Crnci u Firenci turistima su prodavali kišobrane i kad je bio sunčan dan. Sirotinja nikad ne gubi nadu u bolje sutra - rekla je Vedrana Rudan i dodala:

- Ništa se nije promenilo. Pisac u meni je srećan. Nije ga pregazilo vreme. Ja, ljudsko biće, volela bih, ja sam se nadala, ja sam bila sigurna da će ove 2024. sve biti drugačije.

Tanjug/Rino Gropuzzo
 

Proslavljena književnica dolazi u Beograd da se susretne sa čitaocima u Srbiji, na promociji knjige koja će se održati u Velikoj sali SKC-a,  8. marta u 18 sati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike