Vedrana Rudan o svom „nesrećnom detetu“: Ruke ti drhte, srce lupa glasno. Šta se krije u paketu?

10.06.2023

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

„Odlučila sam da potražim pomoć, da udahnem život u ’Amaruši’“, ističe književnica

Vedrana Rudan o svom „nesrećnom detetu“: Ruke ti drhte, srce lupa glasno. Šta se krije u paketu?
Vedrana Rudan - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

„Besplatna dostava“, izmenjeno i dopunjeno izdanje romana „Amaruši“ Vedrane Rudan, jedne od najpopularnijih i najčitanijih književnica u regionu, problematizuje jednu od najvažnijih tema današnjice: poziciju deteta u kapitalizmu. Babe i dede, preopterećeni vrtići, školice za tenis i fudbal, časovi plivanja, baleta i klavira, samo su neke od adresa na koje se deca poput paketa besplatno dostavljaju kako bi roditelji mogli što više da rade.

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Ko je Amaruši?

Iva ustaje u šest, radi dva posla, govori nekoliko jezika i jedva spaja kraj s krajem. Njen muž Igor, i pored završenog fakulteta, mora da konobariše, lepi pločice i obezbeđuje bordele. Njih dvoje gotovo da i ne viđaju svoju ćerku Katarinu, zvanu Amaruši, koju redovno (d)ostavljaju Ivinoj majci Nini na čuvanje.

Promo/Laguna
 

Uspešna i kontroverzna spisateljica Nina ne mora da brine o novcu, ali je i pored toga stalno zabrinuta. Nakon dvadeset pet godina velike ljubavi napustio ju je muž zbog druge, dvadeset godina mlađe žene.

Dok Iva i Igor pokušavaju da se izbore sa surovom svakodnevicom, a Nina da prežali muža, za Amaruši niko nema vremena. Iako nevidljiva za druge, Amaruši, međutim, vrlo dobro vidi sve.

Nikad se s tim nisam pomirila

Vedrana Rudan u svojevrsnom predgovoru dopunjenog izdanja romana „Amaruši“ ističe:

„Piscu su knjige poput dece. Sve ih voliš, posebno onu koja nije baš imala sreće u životu. ’Amaruši’ je moje nesrećno dete koje je hrvatski izdavač pre deset godina pustio niz vodu. (…) Nikad se s tim nisam pomirila. (…) Odlučila sam da potražim pomoć, da udahnem život u ’Amaruši’. I eto je pred vama. Živa, vesela, hrabra, nevidljiva devojčica koja sve vidi. Amaruši jeste ostala besplatna dostava, Amaruši jeste ostala paket. Ima li išta lepše na ovom svetu od skidanja omota? Ruke ti drhte, srce lupa glasno. Šta se krije u paketu?“

Tanjug/Rino Gropuzzo
 

„Besplatna dostava“ u prodaji je od subote 10. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike