Majstor šokantnog pripovedanja Vladan Matijević o romanu "Pakrac": Crn i tragičan (FOTO)

06.02.2024

12:45

1

Junak ili antijunak ovog dela jeste traumatizovani veteran koji svakodnevno provodi vreme na Bulevaru kralja Aleksandra

Majstor šokantnog pripovedanja Vladan Matijević o romanu "Pakrac": Crn i tragičan (FOTO)
Vladan Matijević - Copyright Sava Radovanović/Tanjug

Nagrađivani književnik Vladan Matijević izjavio je sinoć u Beogradu da se novim romanom "Pakrac" svesno vratio junacima sa margine iz svojih ranijih knjiga.

Promocija nagrađenog romana „Pakrac“ održana je u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC u Beogradu.

Sava Radovanović/Tanjug
 

Novi roman u izdanju kuće Laguna, objavljen u novembru 2023, osvojio je prestižnu nagradu „Beogradski pobednik“ osnivača Biblioteke grada Beograda i bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Surov, težak i sumoran

Pored autora Vladana Matijevića, o delu "Pakrac" govorili su i književni kritičari Predrag Petrović i  Slađana Ilić, ujedno predsednica i članica žirija za nagradu "Beogradski pobednik". Matijević je istakao da je svestan koliko je mračan, depresivan, surov, težak i sumoran njegov najnoviji roman.

Sava Radovanović/Tanjug
 

- Nisam sumnjao u sopstvene kvalitete kao pisca, već jednostavno nisam bio siguran da će ovakav roman uopšte privući čitaoce. I sasvim bih razumeo da se to nije dogodilo, čak bi mi bilo očekivano da čitaoci ne žele da čitaju moj roman, jer je veoma crn, tragičan - ocenio je Matijević.

Priča o društvu koje se utopilo u nasilje

Roman „Pakrac“ je priča o društvu koje se utopilo u nasilje, o životima ljudi koje svakodnevno opterećuju vesti iz crne hronike, o posledicama rata i tim traumama.

Matijević kaže da ga je ranije iskustvo pisanja o temi perioda teških 1990-ih godina u Srbiji podstaklo da se bavi tim okvirima u "Pakracu", kao i u prethodnom romanu "Sloboda govora" (2020).

Sava Radovanović/Tanjug
 

- Radnja mog novog romana je smeštena u 2019. godinu, a nosi teret devedesetih. Moja zbirka priča "Prilično mrtvi" iz 2000. godine je takođe opisivala taj period, i eto skoro četvrt veka od te knjige, ja sam se sada ponovo vratio ljudima sa margine - kazao je Matijević.

Junak ili antijunak ovog dela jeste traumatizovani veteran pakračkog ratišta koji svakodnevno provodi vreme na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram.

Mučna priča  sa humorom

Taj nesrećni i depresivni čovek kao da "krade Bogu dane" sa grupom veoma promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista i raznih drugih nevoljnika.

- Preko takvih likova marginalaca imao sam nameru da prikažem i ilustrujem ono što želim da osvetlim. Opet, u ovako mučnoj priči ima i humora. Mnogo je lakše čitaocu kada u knjizi oseti humor, to pomaže kvalitetu dela - primetio je autor.

Sava Radovanović/Tanjug
 

Slađana Ilić je naglasila da je "Pakrac" zahtevna, obimna, ozbiljna knjiga koja traži punu, jaku koncentraciju za čitanje, jer se bavi pitanjem zla, odgovornosti i krivice.

- Roman govori o povratku ratnika u svet koji više ne može biti njegov. Na tragu prethodnih romana istog autora, "Pakrac" je izuzetno mračan, a istovremeno i beskrajno duhovit. Sa zbirkom priča "Prilično mrtvi" Matijević je jasno istupio u onu veliku, glavnu književnost, gde se bavio ovim temama kao u "Pakracu", na tom tragu - navela je Ilić i dodala da postoje donekle neminovne paralele Matijevićevog rukopisa u novom delu sa pripovetkom "Sve će to narod pozlatiti" Laze Lazarevića i knjigom "Dnevnik o Čarnojeviću" Miloša Crnjanskog.

Majstor šokantnog pripovedanja

Predsednik žirija nagrade "Beogradski pobednik" Predrag Petrović je podsetio da je pre dve decenije Matijević skrenuo pažnju na sebe sa romanom "Pisac izdaleka” (2004), koji je osvojio NIN-ovu nagradu, kao i "Zlatni hit liber" i "Zlatni bestseler", i potvrdio koliko je izuzetan pisac, te da su publika i kritika bili "očarani i zadivljeni njegovim majstorstvom pripovedanja".

- Posebno knjiga "Prilično mrtvi" je predstavila Vladana Matijevića kao majstora šokantnog pripovedanja, tom zbirkom priča je to dokazao. Takvo delo vas ne ostavlja ravnodušnim koliko je brutalno i mračno. Sada, Vladanov osmi roman "Pakrac" takođe ima crni humor kao dela iz njegovog prilično razuđenog opusa - rekao je Petrović i primetio da je reč o poetici autentičnosti, odnosno da Matijević ima svoj prepoznatljiv autorski rukopis - pečat.

Sava Radovanović/Tanjug
 

Predsednik žirija je naveo da je novi roman iz ugla traumatičnog povratnika sa ratišta koji se borio u Pakracu, na Slavonskom frontu, te da se reč "Pakrac" podudara sa reči "pakao" i sasvim mu odgovara.

Petrović je ocenio da je u pitanju "izvanredan roman, i takođe pravi beogradski roman".
Nagradu “Zlatni krst kneza Lazara”, Vladan Matijević je osvojio 2023. godine za celokupno književno stvaralaštvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike