Iza kulisa kultnog filma "Doručak kod Tifanija": 60 godina kasnije

28.04.2021

18:41 >> 06:02

0

Ovo su neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovom klasiku za sva vremena

Iza kulisa kultnog filma "Doručak kod Tifanija": 60 godina kasnije
Copyright Profimedia

Ove godine navršava se tačno 60 godina od snimanja kultnog ostvarenja “Doručak kod Tifanija” sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi.

Kada je Truman Kapoti objavio ovu novelu 1958. godine, verovatno nije ni sanjao u kakav holivudski klasik će se jednog dana pretvoriti njegovo književno ostvarenje. U svojoj priči, kako je kasnije otkrio, u lik glavne junakinje Holi Golajtli ukombinovao je različite karaktere svojih prijateljica i žena koje je poznavao, kao što su glumica Una O’Nil ili Glorija Vanderbilt.

Ipak, najviše mu je u mislima bila Merilin Monro, kako je sam svojevremno priznao. Kada je prodao prava Holivudu i kad se već uveliko radilo na planiranju snimanja filma, Truman je žarko želeo da glavnu ulogu igra upravo Merilin. Iz raznih razloga, ona je odbila ulogu, a Truman je bio jako pogođen kad je čuo da je glavnu ulogu dobila Odri Hepbern. Mršava, tamnokosa, vedra? Nju nikako nije mogao zamisliti kao Holi Golajtli. Ironijom sudbine, Odri je u istoriji filmske umetnosti najviše ostala upamćena upravo kao neponovljiva Holi.

Profimedia

Ovo su neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovom klasiku za sva vremena:

Oskarovka u glavnoj ulozi

Odri Hepbern je već imala izgrađenu filmsku karijeru kad su joj ponudili ulogu u filmu “Doručak kod Tifanija”.

Osvojila je Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu “Praznik u Rimu”, nagradu Toni za najbolju glumicu u pozorišnoj predstavi “Ondin” na Brodveju, dva Zlatna globusa i britansku filmsku nagradu, te još dve nominacije za Oskara, za “Sabrinu” i “Priču o kaluđerici”.

Snimala je u naručju Hemfrija Bogarta, Entonija Perkinsa, Gregori Peka, Freda Astera, Garija Kupera i Mel Ferera, za kog se i udala. Dva meseca pre početka snimanja “Tifanija” rodila je prvog sina Šona. Napunivši 31 godinu, odlučila je da prihvati da glumi 19-godišnju Holi Golajtli.

 Spoj neverovatnih slučajnosti

Niko od originalne postave filma nije bio prvi izbor, niti glavna glumica, glumac, pa ni sam režiser. Truman Kapoti je insistirao da glavnu ulogu glumi Merilin Monro, ali studio nije htio ni da čuje. Merilin je navodno odbila ulogu jer joj je prijateljica i učiteljica drame Pola Strazberg objasnila da bi joj uloga kol-gerle samo naštetila karijeri. Umesto toga, prihvatila je ulogu u “Neprilagođenima” sa Klarkom Gejblom. Širli Meklejn je takođe odbila ulogu Holi. Tako je došao red na Odri.

Profimedia

Ona je, pak, pošto je tada već bila poznata zvezda, upotrebila svoj uticaj i smenila izabranog prvog režisera Džona Frankenhajmera jer “nikada nije čula za njega”. Džonu je godilo da ne snima taj film jer je mogao da se posveti svom remek-delu i snimi “Mandžurijskog kandidata”. Tako je režiju dobio još jedan veliki režiser, legendarni velemajstor komedije i melodrame Blejk Edvards.

Stiv Mekvin je bio prvi izbor za ulogu pisca Pola Valžaka, no kako je bio zauzet drugim aranžmanom, pozvali su Džordža Peparda. Interesantno, nikom nije bilo krivo što su stvari tako ispale jer su svi uspeli da snime nešto drugo.

Original i holivudski kraj

Scenarista Džordž Akselrod je dosta preradio Kapotijevu originalnu novelu tako da je na kraju film samo blago baziran po njoj. Kapoti nije bio srećan ni sa tom činjenicom, ali njega više niko nije ništa ni pitao jer je svoja prava na priču prodao Paramaunt studiju.

Prvih pola sata priče još nekako i liči na original, iako je radnja iz sumornih 1940-ih prebačena u pozitivne 1960-te. Holi Golajtli je i dalje bezrazložno vesela i nepopravljivo pozitivna, što na momente deluje čudno jer devojka iza sebe ima jedno tragično detinjstvo i ništa lepšu budućnost pred sobom.

Ipak, Akselrod i tu povlači majstorski (holivudski), potez te stvara romansu između dvoje mladih, koja u originalnoj priči nije postojala. Uspeva da prikaže dve tužne priče kroz komične obrte, veselu narav mladih ljudi i pozitivan duh šezdesetih, tako da na kraju dobijemo i “hepiend”.

Evergin za sva vremena

Kompozitor Henri Mancini bio je očaran Odri Hepbern. Njena pozitivna energija mu je pomogla u komponovanju muzike za film. Melodije su razne varijante kombo džeza, vesele i energične, na momente ukomponovane laganim horskim pevanjem i ponavljane u izvedbama različitih instrumenata.

Glavnu pesmu “Moon River” je napisao zajedno sa pesnikom Džonijem Merserom (on je napisao tekst), imajući u vidu baš Odri. Mancini kaže da je sedeo jednu noć i pijuckao, razmišljajući o Holi i Odri ujedno, i ideja mu je sinula. Napisao je numeru za pola sata. Pesma je prilagođena Odrinom glasu i ona ju je otpevala prelepo, u privlačno sanjivim muzičkim tonovima, piše Bosonoga.rs

Koliko je volela tu pesmu, govori i anegdota kada su producenti nakon probnog prikazivanja odlučili da izbace “Moon river” iz filma i zamene je nekom drugom pesmom. Legenda kaže da je, uvek blaga i pribrana Odri, tada skočila kao oparena i viknula: “Samo preko mene mrtve”. Na našu sreću, pesma je ostala. I postala evergrin.

Čuvena scena doručka

Elitna prodavnica nakita “Tiffany’s” na njujorškoj Petoj aveniji je po prvi put u sto godina za potrebe snimanja filma otvorila vrata nedeljom. Upravnici su bili oduševljeni što se upravo u njihovoj radnji snima takav film, što im je donelo i besplatnu reklamu. Za svaki slučaj, ipak su zaposlili 40 stražara i prodavaca koji su vodili računa o nakitu za vreme snimanja. Odri Hepbern se našalila da to nije potrebno jer “svakako se ništa jako loše ne bi moglo dogoditi”.

Profimedia

Snimanje scene njenog doručka (grickanja danskog peciva), ispred “Tifanija” je trajala jako dugo jer je glumica imala veliku tremu pošto je čitava ulica bila zakrčena radoznalim prolaznicima.

Odri je svakako za sebe izjavila da joj je bilo teško da snima ulogu ekstrovertne devojke pošto je ona sama bila strogi introvert. Tek kad je jedan od kamermana skoro nastradao od strujnog udara, Odri se prenula i završila snimanje te poznate scene.

Mala crna haljina

Mnogi detalji iz filma su danas na nivou kulta, ali jedna stvar je postala neprevaziđena – njena mala, crna haljina! Možda ima neko da nije pogledao film “Doručak kod Tifanija”, ali ne postoji osoba koja nije bar jednom videla legendarnu fotografiju Odri Hepbern u crnoj haljini s originalnog postera za film.

Kreator Živanši, inače glumičin dobar prijatelj (oslovljavao ju je sa “sestro”), napravio je haljinu specijalno za Odri. Reč je o dugoj, večernjoj haljini od crnog satena, otvorenih leđa i bez rukava. Živanši je lično uz haljinu dodao i ostale rekvizite, bisernu ogrlicu, veliki šešir, dugačke rukavice i još dužu, tananu muštiklu koju Odri nehajno drži u ruci.

Takva Odri je ušla u istoriju američkog filma, a popularnost navedene haljine i dalje raste. 2006. godine je na “Kristijevoj” aukciji prodata za više od 900 hiljada dolara nepoznatom kupcu, što je drugi najskuplji filmski suvenir koji je ikada prodat.

Profimedia

Devet života devet mačaka

Holi ima kućnog ljubimca, mačka, kojeg jednostavno zove Mačak. Čak devet različitih mačaka je korišćeno na filmskom setu. Jedna od njih je i, tada poznat u Holivudu, mačak Oranži.

Bio je odličan glumac, i jedina životinja koja je dva puta dobila nagradu Patsy, životinjskog ekvivalenta Oskarima, koju dodeljuje holivudska grana Američke humanitarne asocijacije. Oranži glumi u sceni kad Holi razbija svoj stan, nakon što je primila vest o bratovoj nesreći.

Poslednju scenu u filmu glumi jedan drugi mačak, a ta scena je ostala najupečatljivija i najtužnija.

Šampanjac za zabavu

Scena raskalašne žurke u Holinom stanu je snimana šest dana. Statisti koji glume goste su bili prijatelji režisera Blejka Edvardsa.

Tu se pojavljuju i Holin holivudski agent, bogati Brazilac i “deveti najbogatiji Amerikanac ispod 50”, te Holine kolegice “s posla” koje sve redom žele da se udaju za bogataše. Režiser je svima dopremio pravi pravcati šampanjac jer je želeo da parti izgleda što verodostojnije, da prikaže slobodu i otkačenost Holinih njujorških prijatelja.

Ukupno je potrošeno 120 galona sokova, sendviči, 60 šteka cigareta, hladni “hoer d’ovres”, čips, krekeri, sve je tu bilo da zadovolji radosne statiste i glumce kako bi dali najbolje od sebe.

Vilinski šarm Odri Heperben

Kada je počeo da se prikazuje u bioskopima, film je automatski postao hit. Žene su htele da izgledaju kao Odri, pravile su punđe, kupovale muštikle, crna haljina se šila po celom svetu. “Moon river” su prepevavali uzduž i popreko. Kritičari su hvalili film, opisivali ga kao svežu novost upotpunjenu vilinskim šarmom Odri Hepbern. Zasluženo, jer je ona je nosila film.

Ostale, manje uloge su isto hvaljene, veteran Miki Runi u iskarikiranoj ulozi smešnog Japanca, Holinog stanodavca (iako danas negativno kritikovana u eri političke korektnosti), Patriša Nil u ulozi sredovečne Polove ljubavnice koja ga finansira, Martin Balzam kao promućurni holivudski agent.

Profimedia

Pet nominacija za Oskara i status hita

Film je nominovan u pet kategorija od strane Američke filmske akademije, uključujući Odri za glavnu glumicu i Džordža Akselroda za najbolji scenario.

Pročitajte još

Na dodelama nagrada, “Doručak kod Tifanija” je dobio dva Oskara – za najbolju originalnu pesmu i najbolju originalnu muziku.

Ono što je producentima bilo mnogo važnije jeste činjenica da je film sa budžetom od dva miliona dolara zaradio oko 15 miliona, a kada se na to doda zarada od TV-prava i VHS i DVD izdanja ova cifra veća je desetak puta, piše Bosonoga.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike