"Tragovi nasleđa" u Etnografskom muzeju: Predmeti koje je skupljala Nadežda Petrović u najtežim vremenima (GALERIJA)

15.02.2024

09:15

0

Besplatan ulaz u muzej do 16. februara

"Tragovi nasleđa" u Etnografskom muzeju: Predmeti koje je skupljala Nadežda Petrović u najtežim vremenima (GALERIJA)
Izložba "Tragovi nasleđa" - Copyright Tanjug/Ministarstvo unutrašnjih poslova

Izložba "Tragovi nasleđa" posvećena Nadeždi Petrović svečano je danas otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Izložbu je otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč direktora Etnografskog muzeja Marka Krstića.

Tanjug
 

Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. godine pristigli u Etnografski muzej, gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta koji odoleva istorijskim neprilikama.

Omaž Nadeždi Petrović

Ovaj događaj kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borkinji za ženska prava i rodonačelnici Moderne u srpskom slikarstvu, koja je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome verna narodu, prevazilazi okvire predstavljanja individualnog aktivizma, i posetiocima šalje reprezentativnu sliku kulturne istorije Srba.

Danas u 19 časova, proslavu Dana državnosti, svojim performansom i talentom upotpuniće poznati mladi glumac Nikola Šurbanović, koji će tumačiti lik čuvenog srpskog junaka i ustanika Tanaska Rajića, u predstavi "Vetar i zastave", po scenariju našeg proslavljenog pisca Dejana Stojiljkovića.

Promo/Slobodan BUS Vukajlović
 

U okviru obeležavanja Dana državnosti, od danas do 16. februara, ulaz u muzej biće besplatan.

Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa.

Drugi dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav, kojim je ograničen apsolutizam i uvedena parlamentarna monarhija, čime je vlast prvi put podeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike