Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma... Voji Brajoviću nagrada "Joakim Vujić" za životno delo (FOTO)

13.02.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse"

Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma... Voji Brajoviću nagrada "Joakim Vujić" za životno delo (FOTO)
Voja Brajović - Copyright Promo/Nebojša Babić

Knjaževsko-srpski teatar obeležava 189 godina od osnivanja, na Sretenje, 15. februara dodelom nagrada Statuete "Joakim Vujić", Prstena sa likom Joakima Vujića, godišnjih nagrada i premijernim izvođenjem predstave "Staklena menažerija".

Promo/Knjaževsko-srpski teatar
 

Dobitnik Statuete "Joakim Vujić" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2024. godini je glumac Vojislav Voja Brajović. Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Jelena Kajgo, dramska spisateljica, Miloš Latinović, književnik i direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu, Ana Kolanđeli, glumica Knjaževsko-srpskog teatra i Mladen Knežević, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

Tanjgu/Strahinja Aćimović
 

Umeće, talenat, harizma, šarm

"Malo je glumaca za koje možemo da kažemo ono čuveno, bard našeg glumišta, a Voja Brajović je upravo to, bard glume, ličnost koja je svojim umećem, talentom, harizmom i šarmom, obeležila decenije našeg teatra, filma i televizije. Otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, Brajović u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse. Ništa ne ostaje na površini, ništa nedorečeno, ništa preterano, sa merom i nadahnućem svojstvenim samo malom broju odabranih. Borio se za svoju profesiju i kao ministar kulture i kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Promo/Boško Đorđević
 

Posle brojnih uloga u decenijama koje su pratile razvoj srpskog teatra i filma, njegovo poslednje ostvarenje u predstavi 'Otac' Ateljea 212 predstavlja svedočanstvo pune glumačke zrelosti, energije koja isijava na sceni, i čini da teatar dobije punoću a publika katarzu. Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma, nadahnuće, to su osobine koje karakterišu Voju Brajovića, osobine koje su mu donele brojne nagrade, pa tako i ovu, Statuetu 'Joakim Vujić' za životno delo", navodi se u saopštenju žirija. 

Ostali dobitnici

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se Ivanu Vidosavljeviću, jednom od najnagrađivanijih glumaca ovog pozorišta, koji je tokom svog dvodecenijskog rada dobio veliki broj nagrada, kako na domaćim tako i na međunarodnim pozorišnim festivalima.

Profimedia
 

Za postignute rezultate, najbolja glumačka ostvarenja u protekloj kalendarskoj godini, godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljuju se glumcima Nenadu Vuleviću, Jasmini Dimitrijević i Katarini Janković, glumici Mariji Rakočević za doprinos afirmaciji Teatra, a Mariji Vujičić, rekviziterki, za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini.

Nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara. Iste večeri od 20 časova biće premijerno izvedena predstava "Staklena menažerija", Tenesija Vilijamsa, u režiji Olivere Ježine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike