Između ljubavi i smrti: Branka Katić u filmu "Sunce mamino" (FOTO/VIDEO)

03.02.2024

17:30

0

Tinejdžerska i porodična priča

Između ljubavi i smrti: Branka Katić u filmu "Sunce mamino" (FOTO/VIDEO)
Branka Katić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Svečana premijera novog domaćeg filma "Sunce mamino" Koste Đorđevića biće održana 13. februara u Mts Dvorani, najavila je autorska ekipa na konferenciji za novinare.

Susret sa medijima povodom specijalne projekcije ovog filma srpsko-hrvatske koprodukcije za novinare, realizovan je u Lisabon baru u okviru Mts Dvorane.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Prisutnima su se obratili: reditelj i scenarista Kosta Đorđević, producent Miloš Ivanović, direktorka fotografije Bojana Andrić, dok se glumica Branka Katić uključila online putem Zoom platforme. Iako najavljeni, mladi glumci Pavle Čemerikić i Alisa Radaković nisu se pojavili na konferenciji.

Majka glavnog junaka Relje

Branka Katić igra majku glavnog junaka Relje, zaljubljenog tinejdžera, koji organizuje babinu sahranu kako bi osvojio devojku Anu.

Putem linka online uživo javila se Branka Katić koja je istakla da je zaista uživala da sarađuje sa mladim glumcima i pohvalila Pavla Čemerikića koji je u ulozi njenog starijeg sina.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Ona je napomenula da je poseban i talentovan, te da je sa razlogom toliko angažovan na različitim projektima na filmu i TV serijama.

Takođe, Katić je naglasila da je i "jedan dragi dečak Boško Ilić igrao mog mlađeg sina", što joj je veoma prijalo.

Lik koji nosi jednu posebnu naivnost

- Pavle Čemerikić je lik koji nosi jednu posebnu naivnost u tom odnosu sa devojkom. Divno je to uradio, a onda kod kuće ga čeka nervozna majka koja ne vidi nikog oko sebe u toj svojoj nesreći i nezadovoljstvu. Pavle je igrao veoma zrelo u tom porodičnom odnosu, gde svojim postupcima pomaže majci da se vrati sebi, da se ona nekako sredi oko smrti svoje majke - smatra Branka Katić.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Slavna glumica je ocenila da je potrebno da svako od gledaoca pronađe neku svoju poruku filma koju će da nosi, dok ona misli da bi osnovna poruka ovog ostvarenja bila - snaga ljubavi, da je uz nju danas sve moguće.

Ideju za film dobio nakon smrti bake

Domaći film "Sunce mamino" imao je 5. novembra 2023. svetsku premijeru na “Black Nights Film Festivalu” u Talinu (Estonija), u okviru “JustFilm” takmičarskog programa omladinskog filma.

Uloge tumače: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur,Dubravka Kovjanić, Draginja Voganjac, Toma Trifunović, nedavno preminula Melita Bihali, i drugi.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Kosta Đorđević je otkrio da je ideju za scenario svog trećeg filma, nakon zapaženih „S/Kidanje“ i „Reži“, imao još 2004. godine, kada mu je preminula baka.

- Tada sam imao dug razgovor sa svojom majkom, gde se reflektovao moj odnos sa mamom preko njenog odnosa sa mojom bakom, odnosno njenom majkom. To je bila samo početna ideja još tada za nastajanje scenarija za "Sunce mamino". Onda u međuvremenu sam sazrevao, snimio sam dva filma i došao je red na ovu priču - objasnio je Kosta Đorđević.

Sukob generacija

Scenarista i režiser se i u prethodnim filmskim projektima bavio svetom tinejdžera, tako da je i u trećem delu to nastavio, jer kaže da ga mladi veoma povlače kao tema da o njima stvara autentične filmske priče.

- Mislim da "Sunce mamino" ima višeslojnost, toliko tema, tu je sukob generacija, porodični odnosi, prijateljstvo, odrastanje, prvi put suočavanje sa smrću člana porodice. Ovo je takođe i film o jednom drugačijem Beogradu. Iskreno, bilo je mukotrpno i dugo pisanje scenarija, što je podrazumevalo više verzija teksta. Bilo je potrebno spojiti sve te linije u jedan film, što je komplikovano - približio je reditelj proces stvaranja filma "na papiru".

Tanjug/Sava Radovanović
 

Đorđević je naveo da su u snimanje ušli sa tačnim scenarijem, ali da je montaža tada odigrala presudnu ulogu šta da izdvoje iz snimljenog materijala, šta da izađe pred publiku, kako da izgleda "treći sloj".

Režiser i scenarista Đorđević je zadovoljan što je sve vreme prošao kroz sve kreativne procese, imao potpunu kontrolu nad filmom: pisao, režirao i non stop boravio u montaži.
Osim tri filma, Kosta Đorđević je režirao i nekoliko istaknutih serija: „Senke nad Balkanom“, „Urgentni centar“, „Ubice moga oca“, "Tajne vinove loze“ i druge.

Između ljubavi i smrti

Tinejdžerska i porodična priča "Sunce mamino" govori o romantičnom 17-godišnjaku Relji koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada shvati da je to način da smuva devojku iz kraja koju je zaljubljen.

Sniman tokom leta 2021., film na autentičnim lokacijama koje oslikavaju beogradsko leto, predstavlja dramu o odrastanju tinejdžera na ulicama i krovovima glavnog grada.

Promo/Kinematografska kuća
 

Neobičan protagonista Relja Noveski sve vreme manevriše između ljubavi i smrti, jer želi tajno bez majčinog znanja da organizuje sahranu za baku, a opsednut je tom fatalnom devojkom koja mu ne daje mira.

Beograd ima jednu od glavnih uloga u filmu

Direktorka fotografije Bojana Andrić kaže da je zadatak njene profesije da prvo dobro pročita scenario i onda sa autorom da razgovara kako da vizuelno dočara budući film.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Inače se dešava da direktor fotografije bude uključen u film tek na kraju, kada je sve već gotovo i spremno za početak snimanja. Ovde to nije bio slučaj, Kosta i ja oboje smo tragali za rešenjem kako film treba da izgleda. Godinama smo tražili lokacije, i Kosta je bio pravi ulični hodač, koji je mene, ultimativnu Valjevku, upoznao sa Beogradom. Bili smo dosledni da sve zamišljeno izvedemo, da slikom dočaramo tu toplinu, letnji osećaj, da publika doživi Beograd, i sve bude kako smo hteli - zaključila je Bojana Andrić.

Beograd, kao nosilac jedne od glavnih uloga u filmu nemi je svedok i saučesnik u pričama pomenutih junaka, al prikazano je i neko novo, malo poznato lice grada.

Univerzum u kojem svi intimni svetovi pronalaze utočište

Beograd deluje kao univerzum za sebe u kojem svi intimni svetovi pronalaze utočište.

Glumci i autor su stvorili tinejdžersku i porodičnu crnu komediju o odrastanju, vrlo složenim emotivnim odnosima, porodičnim vezama, jednu priču o ljubavi kao univerzalnoj sili koja ume da razboljeva, leči i sve pokreće.

Promo/Kinematografska kuća
 

Pored novog lica Beograda, film donosi i muziku po najvišim svetskim standardima.

Producent filma Miloš Ivanović je govorio o aspektima regionalne koprodukcije sa Hrvatskom, ali je najviše istakao upravo muziku.

Muziku izvodi "Nipplepeople"

Tako za potrebe filma snimljena je pesma "Ti i ja" koju izvodi popularni hrvatski elektro sastav "Nipplepeople", mistični tandem čiji identitet niko ne zna, a često su imali koncerte u Beogradu i Srbiji (Dom omladine, Beer fest - Ušće, Barutana, Hangar Luka Beograd, Mikser House).

Promo/Kinematografska kuća
 

Kako je rekao producent, muziku za film komponovao je veoma uspešni srpsko-američki kompozitor i producent Filip Mitrović iz Los Anđelesa.

Onda su ih ujedinili kao "organski dobitnu kombinaciju", i u saradnji sa hrvatskim elektropop dvojcem "Nipplepeople", Filip je snimio taj zarazni singl "Ti i ja", koji se već nalazi na svim muzičkim platformama i kanalima benda.

Producent Ivanović je otkrio da će i druga pesma "U mraku" biti objavljena neposredno uoči premijere filma "Sunce mamino".

Ko sve glumi u filmu "Sunce mamino"

Produkciju filma potpisuju "Kinematografska kuća" (Srbija) i "Marinis Media" (Hrvatska). Osim Miloša Ivanovića, ko-producent je Ivana Marinić Kragić, a u ekipi je i SAS montažer Vladimir Gojun.

Promo/Kinematografska kuća
 

Glavni glumci su uveliko poznati domaćoj publici malog i velikog ekrana.

Pavle Čemerikić je trenutno u bioskopima aktuelan sa nezavisnim filmovima "Ovuda će proći put" i "Lost Country", a od ranije i u ostvarivanjima "Teret", "Trag divljači", "Šavovi", "Ničije dete", seriji "Vreme zla".

Alisa Radaković je imala sličnu ulogu fatalne zavodnice u filmu "Zlatni dečko", a bila je zapažena u novim filmovima "Oluja" i "Čuvari formule" u režiji glumca Dragana Bjelogrlića.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike