Nostalgičan duh starog bioskopa koji je postojao od našeg detinjstva, pre šoping molova: Otvoren DOK #6 (FOTO)

02.02.2024

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom četiri dana biće prikazano 15 ostvarenja podeljenih u tri programske celine

Nostalgičan duh starog bioskopa koji je postojao od našeg detinjstva, pre šoping molova: Otvoren DOK #6 (FOTO)
Copyright Promo/Marina Bugarčić

Projekcijom filma “Anselm” Vima Vendersa u mts Dvorani počeo je šesti Festival dokumentarnog filma DOK #6.

Na otvaranju prisutnima su se obratili Igor Toholj, umetnički direktor festivala i prof. dr Nikola Šuica, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 

Promo/Marina Bugarčić
 

Nije uvek sve u brojkama, ima nešto i u sreći

- Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Način na koji se razvija DOK festival je neverovatan, ali nije uvek sve u brojkama, ima nešto i u posvećenosti i u nekoj vrsti sreće, jer nije svaka godina dobra produkciona godina što se tiče dokumentarnog filma. Ove godine smo imali veliki izbor i od toga smo odabrali 15 filmova. Pozivam vas da glasate za filmove u takmičarskom programu u kome se prikazuju debitantska ostvarenja i tako doprinesete nagradama festivala. Od sedam filmova koje ćemo gledati u okviru ovog programa petoro autora će biti gosti - rekao je Toholj i dodao:

Promo/Marina Bugarčić
 

- Posebna selekcija koju smo nazvali "Izvan mraka" na nostalgičan način priziva duh starog bioskopa, onog koji je postojao od našeg detinjstva, pre šoping molova. I u tom kontekstu festival će zatvoriti "Bioskop Laika", film Veljka Vidaka o bioskopu koji je reditelj Aki Kaurismaki otvorio usred šume u Finskoj. Interesovanje za sve filmove sa ovogodišnjeg festivala je veliko i radujem se da se vidimo ovih dana.

Prisutnima se obratio i prof. dr Nikola Šuica, poznavalac stvaralaštva Anselma Kifera koji je imao priliku da upozna umetnika za koga je rekao da je “superstar”, da piše i predaje o njemu. Šuica je publiku podsetio i na dokumentarističku stranu Vima Vendersa.

Promo/Marina Bugarčić
 

Tokom četiri dana festivala biće prikazano 15 ostvarenja podeljenih u tri programske celine. Pored glavnog programa publici će biti predstavljena i selekcija debitantskih filmova "Enter DOK" koja je takmičarska selekcija festivala. U okviru ove selekcije biće dodeljene dve nagrade publike. Ove godine festival će predstaviti i posebnu selekciju filmova posvećenih bioskopima - “Izvan mraka”.

Šesti DOK traje do nedelje, 4. februara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike