Pogledajte prvi insert iz filma o Duletu Saviću: Priča o legendarnom golu i blistavoj karijeri (FOTO/VIDEO)

31.01.2024

12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

O nekadašnjem golgeteru u ovom ostvarenju je govorio veliki broj poznatih ličnosti iz različitih sfera javnog života

Pogledajte prvi insert iz filma o Duletu Saviću: Priča o legendarnom golu i blistavoj karijeri (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/MCM/Privatna arhiva

Uoči svečane premijere filma "Dule Savić, a u Londonu muk" koja će se održati danas, 31. januara, u Beogradu, u mts Dvorani, izdvojen je prvi insert iz filma kao nagoveštaj dokumentarnog svedočanstva o profesionalnim uspesima čuvenog fudbalera. Ovo ostvarenje će se već od sutra naći na repertoaru ostalih bioskopa u zemlji. 

Promo
 

45 godina od kada se upisao u istoriju 

Prošlo je 45 godina od kada je Dušan Dule Savić dao legendarni gol Arsenalu u Londonu u devedestom minutu i upisao sebe u istoriju Crvene Zvezde i srpskog fudbala. Sada, nakon toliko vremena, snimljen je film koji briše granice između dokumentarnog i igranog, a o nekadašnjem golgeteru u filmu je govorio veliki broj poznatih ličnosti iz različitih sfera javnog života. 

Promo/MCM/Privatna arhiva
 

Pored Dušana Savića, pred objektivom kamere našli su se i fudbalska zvezda Dragan Džajić, novinar Peca Popović, glumac Dragan Jovanović, akademik Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević kao i Partizanovci Bjeković, Ivenčević, Stojković i drugi.

Promo/MCM/Privatna arhiva
 

Treći strelac u istoriji kluba

Dušan Savić rođen je 1955. u Ubu, u Srbiji i nekadašnji je proslavljeni jugoslovenski i srpski fudbaler. Fudbal je počeo da igra u lokalnom klubu Jedinstvu iz Uba. Marta 1972. godine stigao je na Marakanu kako bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde. 

Promo/MCM/Privatna arhiva
 

Dve godine kasnije, 1974., postaje prvotimac Crvene zvezde, a za prvi tim crveno-belih nastupa do 1982. godine. Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova – treći je strelac u istoriji kluba. Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine i jedan Kup 1982. godine. Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi (Lil, Kan), a šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona. 

Promo/MCM/Privatna arhiva
 

U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju protiv Holandije, kada je postigao gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.


Ostvarenje „Dule Savić, a u Londonu muk“ nastao je u produkciji Olivera Paunovića i produkcijske kuće City Grupa iz Niša. Branka Bešević Gajić je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnog filma, direktor fotografije - Nikša Malić Katanić, montažer - Boban Rajković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike