Ostalo mu je još šest meseci života, ali ipak ide na sud: Ovo je čovek koji je ukrao čuvene crvene cipele iz filma "Čarobnjak iz Oza" (FOTO)

25.01.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Kako je rekao vlastima, prišla mu je osoba koju je nazvao "starim mafijaškim saradnikom" i ponudila mu "posao"

Ostalo mu je još šest meseci života, ali ipak ide na sud: Ovo je čovek koji je ukrao čuvene crvene cipele iz filma "Čarobnjak iz Oza" (FOTO)
Copyright Profimedia

Teri Martin koji priznaje da je ukrao čuvene crvene cipele korišćene u filmu "Čarobnjak iz Oza" rekao je da je to bilo poslednje delo koje je učinio, navodi se u dokumentu podnetom Saveznom sudu.

Profimedia
 

Martin (76) je priznao krivicu za krađu u oktobru, preneo je CNN. On je ukrao cipele iz muzeja Džudi Garland u Grand Rapidsu u Minesoti, nakon što mu je, kako je rekao vlastima, prišla osoba koju je nazvao "starim mafijaškim saradnikom" i ponudila mu "posao".

Mislio je da su pravi rubini

"Iako se Teri godinama nije bavio kriminalom, njegova zavisnička iščekivanja bila su prevelika i on se prepustio iskušenju da odradi " još samo to", napisali su Martinovi advokati u saopštenju sudu.

Prema Martinovim rečima, čovek koji je prvi predložio krađu, a koga je odbio da imenuje, želeo je cipele ne zbog njihove vrednosti kao kulturnog artefakta, već zato što je pogrešno mislio da sadrže prave rubine koji bi se mogli prodati kao vredni dragulji.

Profimedia
 

Martin je priznao da je uzeo cipele nakon što je 27. avgusta 2005. ušao u zatvoreni muzej tako što je provalio vrata, a zatim maljem razbio ogradu od pleksiglasa u kojoj su bile cipele. On tvrdi da su bile u njegovom posedu samo dva dana. FBI je uzeo cipele u operaciji izvedenoj 2018. godine kada su drugi osumnjičeni pokušali da dobiju nagradu od osiguranja za njihov povratak, naveo je Martin u sporazumu o priznanju krivice.

Bez zatvora zbog lošeg zdravlja

Uprkos dugoj kriminalnoj istoriji, tužioci su se složili da ne preporuče zatvor za Martina zbog njegovog lošeg zdravlja.

Tanjug/Dan Kraker/Minnesota Public Radio via AP
 

"Stalno je na kiseoniku i doneta je medicinska odluka da je njegova bolest terminalna, a njegov životni vek kraći od šest meseci", rekli su tužioci u sudskom podnesku. Izricanje presude Martinu zakazano za 29. januar.

Ukradene cipele su jedan od četiri para za koje se još zna da postoje, a koje su korišćene u kultnom filmu iz 1939. godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike