Bata Živojinović nikada neće biti zaboravljen: Novo priznanje za legendarnog glumca

30.12.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovim se ukazuje izuzetno poštovanje lika i dela globalno najpoznatijeg glumca sa ovih prostora

Bata Živojinović nikada neće biti zaboravljen: Novo priznanje za legendarnog glumca
Bata Živojinović - Copyright Profimedia

U nedelju 31. decembra  u 11 časova, u PTT muzeju, u Ulici Majke Jevrosime 13, održaće se promocija prigodne poštanske marke iz edicije ''Bata Živojinović - velikan filmske umetnosti''.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pošta Srbije, prvi put u istoriji srpske filatelije objaviće prigodnu poštansku marku 31. decembra, na prelazu dve godine, da bi obeležila dva jubileja - jedan vezan za odlazeću 2023. godinu, 50 godina filma "Sutjeska", i drugi vezan za dolazeću 2024. godinu, 55 godina filma "Most". Ovim se ukazuje izuzetno poštovanje lika i dela Velimira Bate Živojinovića, globalno najpoznatijeg glumca sa ovih prostora, koji je prvi objedinio dva jubileja na jednoj poštanskoj marki.

Bata Živojinović Privatan arhiva porodice Živojinović
 

Vedar duh čuvenog glumca

U prostoru PTT muzeja ovim povodom biće upriličena praznična, novogodišnja promocija na kojoj će o unikatnom izdanju poštanskih maraka i unikatnoj ličnosti i delu velikog glumca govoriti direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i unuka slavnog umetnika Dina Živojinović.

Dina Živojinović Foto: Privatna arhiva/Dina Živojinović
 

Kako navode iz PTT muzeja, u prisustvu ljubitelja filatelije, filmske umetnosti i umetničkog opusa Bate Živojinovića ispraćamo staru 2023. godinu i započinjemo doček 2024. godine u prazničnoj atmosferi i vedrom duhu kakav je Bata voleo i čije je oličenje postao.

Za umetničku realizaciju ovog izdanja bili su zaduženi Miroslav Nikolić i Nadežda Skočajić, akademski grafičar.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Velimir Bata Živojinović je bio jedan je od najpoznatijih glumaca koji su potekli sa ovih prostora i jedan od retkih koji je ostvario globalnu prepoznatljivost i slavu širom sveta. U svom bogatom umetničkom opusu ostvario je uloge u više od 350 filmova, a nagrađen je brojnim prestižnim nagradama za ostvarenja u filmskoj umetnosti u zemlji i inostranstvu, prenosi Telegraf.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike