Božićna premijera "Boje purpura" ušla u istoriju: Za uspeh je zaslužna jedna stvar (FOTO/VIDEO)

28.12.2023

17:30

0

Među producentima Opra Vinfri i Vupi Goldberg

Božićna premijera "Boje purpura" ušla u istoriju: Za uspeh je zaslužna jedna stvar (FOTO/VIDEO)
Hale Bejli u jednoj od glavnih uloga - Copyright Profimedia

Nakon gotovo 40 godina, u američke bisokope je ovog Božića prikazana adaptacija Pulicerom nagrađenog romana “Boje purpura", Alis Voker, koji je objavljen 1982. godine.

Prema ovoj knjizi je 1985. godine snimljen kultni film u režiji Stivena Spilberga sa Vupi Goldberg u glavnoj ulozi.

Profimedia
 

Knjiga je 2005. godine adaptirana i u mjuzikl čija je obnovljena verzija postavljena na scenu između 2015. i 2017. godine, i osvojila je Toni za najbolji obnovljeni mjuzikl i Gremi za najbolji mjuzikl album.

Hale Bejli u jednoj od glavnih uloga

Roman se sada ponovo vratio na veliko platno, takođe u verziji mjuzikla.

Režirao ga je Blitz Bazawule, a producenti su Opra Vinfri, Stiven Spilberg, Skot Sanders i Kvinsi Džons. Alis Voker je izvršni producent filma.

Profimedia
 

Jednu od glavnih uloga igra Hale Bejli koju smo gledali  u filmu „Mala sirena“.

Takođe u filmu se pojavljuje Vupi Goldberg  u kameo ulozi.

Uspeh na božićnoj premijeri u SAD

Film je već doživeo uspeh već tokom božićne premijere u SAD. Ali ova adaptacija ne samo da je doživela uspeh već je uspela da uđe u istoriju kao najuspešniji film u poslednjih 14 godina kad su u pitanju božićne premijere.

Profimedia
 

Prema pisanju svetskog magazina "Variety", film je nadmašio očekivanja zaradivši 18 miliona dolara na dan premijere, što predstavlja najveću božićnu zaradu od 2009. godine i drugu najveću božićnu premijeru ikada.

Prvo  mesto, sa zaradom od 24 miliona dolara, čvrsto drži "Šerlok Holms"  (2009.), s Robertom Dauni Džuniorom u naslovnoj ulozi, a pod rediteljskom palicom Gaja Ričija.

Profimedia
 

"Boja purpura" zaradom je nadmašila i druga dva filma koja su imala premijeru na sam Božić – "The Boys in the Boat" Džordža Klunija (5,7 miliona dolara) i Ferari, Majkla Mana (2,8 miliona dolara).

Radnja filma "Boja purpura" se odvija početkom 20. veka, a uzrok uspeha koji je film postigao dobrim je delom moguće pronaći u činjenici da je reč o adaptaciji kultnog romana/filma/predstave.

Profimedia
 

Dakle, dobro poznatom naslovu koji je najavljivan kao “odvažan novi pogled na voljeni klasik”, izostavljajući informaciju da je reč o mjuziklu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike