Vupi Goldberg u ulozi jedne od čuvenih ličnosti Divljeg zapada: Ko je bila legendarna "Diližansa Meri"? (FOTO)

11.09.2023

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njen posao je podrazumevao prevoz pošte koju je trebalo zaštiti od lopova

Vupi Goldberg u ulozi jedne od čuvenih ličnosti Divljeg zapada: Ko je bila legendarna "Diližansa Meri"? (FOTO)
Vupi Goldberg - Copyright Profimedia

Jedna od najuspješnijih afroameričkih glumica, Vupi Goldberg, igra glavnu ulogu u filmu "Outlaw Posse" za koji scenario i režiju potpisuje Mario Van Pibls koji tumači vodeću mušku ulogu. Goldbergova igra čuvenu poštarku Divljeg zapada, poznatu kao "Diližansa Meri" ili "Crna Meri".

Profimedia
 

Smrtonosna igra preživljavanja

"1908. godina je i ljudi na vlasti koristi sve “blagodeti” nepravednog sveta u kojem su korupcija i pohlepa duboko ukorenjene. Kauboj kojeg glumi Van Pibls želi iznova da uspostavi ravnotežu u gradu, okuplja odvažnu skupinu izopštenika i kreće na putovanje kako bi povratio ukradeno zlato na nesigurnoj teritoriji.

Kao da to nije dovoljno, njih proganja i osvetoljubivi policajac Anđelo, pa grupa kauboja biva uhvaćena u smrtonosnu igru ​​preživljavanja i iskupljenja, ploveći “nemirnim morem” punim pucnjave, obračuna i potere na konjima. Ipak, oni nailaze na saveznike kao što je poštarka Mery. Kad se napokon približe skrivenom blagu, shvataju da je preživljavanje jedina pravda", navodi se u služebnom sinopsisu filma.

Profimedia
 

Ko je bila Diližansa Meri?

Lik koji tumači Vupi temelji se na stvarnoj osobi, Meri Filds, koja je bila prva Afroamerikanka koja je prevozila poštu poštanskim kočijama (diližansama). Rođena je u ropstvu, u američkoj državi Tenesi, a oslobođena je nakon Američkog građanskog rata, u svojim tridesetim godinama, navodi kinofilm.hr. Do tada je život provela radeći na plantažama pamuka. Nakon oslobađanja, poput mnogih drugih, krenula je prema severu.

Putujući uz reku Misisipi, prema nekim izvorima, radila je na parobrodima kao pralja i služavka. Kasnije je radila i u manastiru, a isticala se svojom grubom naravi i izrazitim samopouzdanjem. Nije želela više da bude sluškinja pa se oprobala u različitim poslovnima, mahom u tadašnje vreme “muškim”, a zahvaljujući ljubavi prema oružju, ali i pomoći časnih sestara u čijem je manastiru dugo radila, 1890. je počela da radi u poštanskoj službi.

Profimedia
 

Prevoz pošte koju je trebalo zaštiti od lopova

Njen posao je podrazumevao prevoz pošte koju je trebalo zaštiti od lopova. Poštu je prevozila takozvanom "Zvezdanom rutom", dugom tridesetak kilometara. Nijedan dan nije izostala s posla, a kada, zbog puno snega, nije mogla da ide kočijom, pešice je raznosila poštu, iako je već bila u šezdesetim godinama života. Mari se protiv razbojnika i vukova borila pištoljem Smith & Wesson koji je skrivala ispod kecelje, a i danas se smatra jednom od najfascinantnijih figura Divljeg zapada.

Varajeti je objavio prvu fotografiju iz filma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike