Da li ste znali da kultni film "Sam u kući" umalo nije bio snimljen: Glumci su jednu stvar pronašli na stolicama (FOTO/VDIEO)

27.12.2023

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon premijere ostvario je prihod koji su do tada postigla samo dva filma u istoriji

Da li ste znali da kultni film "Sam u kući" umalo nije bio snimljen: Glumci su jednu stvar pronašli na stolicama (FOTO/VDIEO)
Copyright Profimedia

Praznični film o dečaku koga je porodica greškom tokom praznika ostavila samog u kući bio je zamisao reditelja Džona Hjuza, čiji su filmovi namenjeni tinejdžerima uspostavili novi način pripovedanja osamdesetih godina 20. veka. 

Hjuz je napisao scenario da vidi da li može da napravi film za decu, a koji će se svideti i nešto starijoj publici. Odneo ga je u Warner Bros, gde su mu rekli da može da zaradi 10 miliona dolara, očekujući, u najboljem slučaju, srednji uspeh. Kada se ispostavilo da će film, koji je u to vreme bio u predprodukciji, koštati najmanje 14,7 miliona dolara, studio je otkazao projekat. Glumcima su istog jutra rekli da se snimanje prekida, da su njihovi poslovi završeni i da je 20th Century Fox preuzeo film i da se stvari odvijaju prema planu.

Profimedia
 

Neki od ljudi koji su bili uključeni u produkciju sećaju se da je dan nakon ove objave, ekipa došla na posao i na svakoj stolici pronašla majice sa oznakom 20th Century Fox. Producenti i drugi uključeni u produkciju rekli su u Netfliksovom dokumentarcu o snimanju filma da je scenario „tajno predat” rukovodiocima Foksa, koji zakonski nisu trebali da vide ništa o filmu. Ovaj dokumentarac takođe uključuje uvid tada neiskusnog reditelja Krisa Kolumbusa, koji je opisao početničku ekipu filmskih stvaralaca kao "opterećenu da obavi posao".

Profimedia
 

Ulazak u istoriju

"Sam u kući" sniman je u predgrađu Čikaga, jer je Hjuz voleo da snima svoje filmove van holivudskog studijskog sistema. Tim je postavio matičnu bazu u srednjoj školi u Vinetki, gde je set koji je postao kultni enterijer Mekalisterovog idiličnog doma na kraju izgrađen. Takođe su radili danonoćno kako bi pronašli ono što će postati kultna kuća od cigala koja bi predstavljala specifičnu vrstu američkog života više srednje klase u narednoj deceniji. Kuća je, prema rečima režisera, morala da bude „topla i primamljiva“ da bi se stvorio pravi praznični duh u filmu.

Profimedia
 

Film je objavljen neposredno pre Dana zahvalnosti 1990. godine i takmičio se sa "Rokijem V" na blagajnama. Nije dobio pozitivne kritike vodećih filmskih kritičara tog vremena. Prema proračunima studija, da je film zaradio 8 miliona dolara tokom prvog vikenda, bio bi proglašen za uspešan. Zaradio je 17 miliona dolara tokom prvog vikenda i ostao na prvom mestu na blagajnama 12 nedelja nakon toga - sve do sezone praznika. Njegova bruto domaća zarada porasla je na 285 miliona dolara, a to je cifra koju su u to vreme ostvarila samo dva filma u istoriji - "E.T." i "Ratovi zvezda", prenosi index.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike