Najomraženiji praznični film: Po mnogo čemu problematičan (FOTO/VIDEO)

28.12.2023

13:00

1

Ni reditelju se više ne dopada

Najomraženiji praznični film: Po mnogo čemu problematičan (FOTO/VIDEO)
Hju Grant - Copyright Profimedia

Radnja filma prati 10 različitih ljubavnih priča, a u filmu glume Hju Grant, Ema Tompson, Kolin Fert, Lijam Nison, Kira Najtli i mnogi drugi.

Film “U stvari ljubav” jedan je od najpopularnijih božićnih filmova u poslednjih 20 godina. Neki ga smatraju klasikom, a mnogi i  veoma problematičnim.

Profimedia
 

- Čini mi se da je ljubav svuda oko nas. Često nije vredna naslovnica, ali uvek je tu – očevi i sinovi, majke i kćerke, muževi i žene, momci, devojke, stari prijatelji - uvodna je rečenica filma.

Ali, uprkos ljubavnoj poruci, mnogi ljudi ovaj božićni klasik smatraju problematičnim.

Pretenciozan film

Pre godinu dana izašla je posebna emisija povodom 20. godišnjice filma, “The Laughter & Secrets of Love Actually: 20 Years On”, u kojoj su se reditelj Ričard Kertis, Ema Tompson, Hju Grant i drugi prisećali snimanja filma.

Profimedia
 

 - Ali u našem hiperciničnom dobu društvenih mreža, kako film koji kao svoju filozofiju koristi pesmu "Wet Wet Wet" ne bi bio ismejan? - pita se novinarka Džesi Tomson u recenziji za “Independent” u kojoj je film dobio dve zvezdice i napomenu da je pretenciozan.

Nedostaje raznolikosti

Tomson nadalje piše da filmu nedostaje raznolikosti.Tu je i činjenica da su sve veze heteroseksualne.

Mnogima smeta i lik Endrua Linkolna, koji se zbog uhođenja lika Kire Najtli ponaša, najblaže rečeno, čudno.

Profimedia
 

 Ni sam reditelj, nakon toliko godina, nije zadovoljan filmom.

- Zbog nedostatka raznolikosti u filmu osećam se danas neprijatno i pomalo glupo - rekao je Kertis.

Neprikladno muško ponašanje

Nedavno, tokom pojavljivanja na književnom festivalu u Čeltenhamu, Skarlet Kertis, feministička autorka i ćerka reditelja filma, ispitivala ga je o šalama oko debljine i kako su crnci zastupljeni u njegovim filmovima.

Profimedia
 

- Kao tvoja ćerka, mogu da potvrdim da si divan čovek i volim da mislim da sam te naučila puno o feminizmu. No, poslednjih nekoliko godina bilo je sve više kritika o načinima kako tvoj film tretira ženski pol. Samo da spomenem neke: Bridžit Džons ima višak kilograma (iako je zapravo jedna mršava belkinja), neprikladno muško ponašanje u filmu “U stvari ljubav” i primetan nedostatak crnaca u filmu pod nazivom “Notting Hill - rekla je Skarlet.

Stare šale više nisu smešne

- Sećam se koliko sam bio šokiran pre pet godina kada mi je Skarlet rekla: "Nikad više ne možeš da upotrebiš reč "debela". Vau, bila si u pravu. U mojoj generaciji nazvati nekoga bucmastim je bilo smešno, u filmu su postojale šale o tome... Te šale danas više nisu smešne.

Profimedia
 

Ne mislim da sam bio zlonameran u to vreme, ali mislim da sam bio nepažljiv i nisam bio pametan - rekao je reditelj Kertis.

Dakle, ako čak i sam Ričard Kertis kaže da je “U stvari ljubav” problematičan klasik, svi se onda možemo složiti da film uopšte nije dobro ostario i da stare šale uopšte više nisu smešne.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike