Počasni Zlatni medved za Martina Skorsezea: Njegovi likovi su živeli i rasli u nama (FOTO/VIDEO)

21.12.2023

17:30

0

Direktori Berlinskog filmskog festivala su naveli da je slavni reditelj "uzor bez premca"

Počasni Zlatni medved za Martina Skorsezea: Njegovi likovi su živeli i rasli u nama (FOTO/VIDEO)
Martin Skorseze - Copyright Profimedia

Martin Skorseze, jedan od najpoznatijih i najboljih filmskih reditelja na svetu, koji je ove godine napunio 80 godina, dobiće počasnog Zlatnog medveda za životno delo na Berlinskom filmskom festivalu 20. februara.

Profimedia
 

Direktori Festivala Karlo Šatrijan i Mariet Risenbek su naveli u svom obrazloženju da je Skorseze "uzor bez premca", za sve one koji gledaju na bioskop kao umetnost oblikovanja priče, istovremeno i ličan i univerzalan.

Pomogao nam je da razumemo i zapitamo se odakle dolazimo

"Njegovi filmovi su pratili našu istoriju kao gledalaca i ljudskih bića, njegovi likovi su živeli i rasli u nama. Njegov pogled na istoriju i ceo ljudski rod nam je pomogao da razumemo i zapitamo se odakle dolazimo" stoji u obraloženju žirija.

Profimedia
 

Skorseze je ove godine u Kanu imao premijeru filma "Ubistva pod cvetnim mesecom" koji govori o nedovoljno poznatoj, mračnoj strani američke istorije, u kome glavne uloge igraju Leonardo Dikaprio i Robert de Niro.

Direktori festivala smatraju da je ovo ostvarenje jedno od najvećih dostignuća Martina Skorsezea.

Ne može se strpati samo u jednu fioku

Slavni reditelj je aktivan na filmu od 1962. godine. On se ne može strpati samo u jednu fioku.

Nakon što je na početku svoje karijere filmovima kao što su „Ulice zla“ i „Taksista“ skrenuo pažnju predstavljajući se kao hroničar nasilnog američkog društva, publiku je iznenadio muzičkim filmom „Njujork, Njujork“.
Profimedia
 

Zatim se predstavio i delima koja imaju dodir sa komedijom kao što su „Kralj komedije“ i „U sitne sate“. Onda je 1988. zaprepastio gledaoce biblijskom dramom „Poslednje Hristovo iskušenje“, a zatim 2016. filmom „Tišina“. Na kraju treba reći da je skorseze čak želeo da postane sveštenik.

Pored svojih, za sada 27 igranih filmova, više puta je snimao i dokumentarne filmove. Izdvajaju se oni posvećeni njegovoj strasti - muzici. 1978. snimio je dokumentarac o oproštajnom koncertu kanadske grupe „The Band“, nakon čega su usledili filmovi o Bobu Dilanu, Rolingstonsima i Džordžu Harisonu. Italo-amerikanac suvereno vlada i umetnošću dokumentarnog filma.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike