Svetski poznat virtuoz na violončelu premijerno u Beogradu: Benedikt Klekner svira Bahove svite za prvi susret sa našom publikom (FOTO)

15.12.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Nastupa širom sveta kao solista, sa renomiranim orkestrima i čuvenim dirigentima u prestižnim dvoranama

Svetski poznat virtuoz na violončelu premijerno u Beogradu: Benedikt Klekner svira Bahove svite za prvi susret sa našom publikom (FOTO)
Copyright Promo/Gvarnerijus

U organizaciji Ustanove kulture Gvarnerijus, jedan od najboljih violončelista današnjice Benedikt Klekner (Nemačka), održaće premijerni beogradski koncert u ponedeljak, 18. decembra, s početkom u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije.

Klekner nastupa širom sveta i nailazi na oduševljenje i publike i kritike, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih se posebno izdvaja OPUS Klassik 2021 (najprestižnija nagrada iz oblasti klasične muzike u Nemačkoj). Za premijerni susret s beogradskom publikom izvešće Bahove svite za solo violončelo. 

Promo/M. Borgreeve
 

Benedikt Klekner nastupiće u okviru ciklusa koncerata svetskih zvezda i virtuoza klasike, koji Ustanova kulture Gvarnerijus realizuje u saradnji sa poznatim violinistom Jurijem Revičem. U okviru ovog ciklusa beogradska publika uživala je u nastupima soprana Mariam Batisteli, čeliste Pitera Gregsona i pijanistkinje Danae Dorken.

Jedan od najtalentovanijih umetnika svoje generacije

Nemački violončelista Benedikt Klekner (1989.), jedan je od najtalentovanijih umetnika svoje generacije. Nastupa širom sveta kao solista sa renomiranim orkestrima, kao što su Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona, Filharmonija nemačkog radija... Sarađuje sa čuvenim dirigentima kao što su Danijel Barenbojm, Kristof Ešenbah, Kristijan Mačelaru, Ingo Mecmaher, Mihael Zanderling, Klimens Šuld, Hajnrih Šif i ser Sajmon Ratl.

Nastupao je u koncertnim salama kao što su Berlinska filharmonija, Karnegi hol u Njujorku, Kenedi centar u Vašingtonu, Simfonijski centar u Čikagu, Umetnički centar u Seulu, Santori hol u Tokiju, Muzikferajn u Beču, Gevandhaus u Lajpcigu, Tonhale u Cirihu, Gaštajg u Minhenu, Concertgebouw u Amsterdamu, Rudolfinium u Pragu, Ateneum u Bukureštu i Vigmore hol u Londonu. U sezoni 2022/2023 izveo je svih 6 Bahovih svita u Berlinskoj filharmoniji i Staroj operi u Frankfurtu.

Promo/Gvarnerijus
 

Ove godine debitovao je u Pariskoj filharmoniji i Filharmoniji Kelner, ponovo nastupio u Kenedi centru u Vašingtonu, Festivalskoj dvorani (Festspielhaus) u Baden-Badenu i Berlinskoj filharmoniji, a trenutno je i na evropskoj turneji sa Rumunskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom Kristijana Mačelarua.

Svira violončelo „Ex Maurice Gendron“ Frančeska Ruđerija (1680).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike