Čuveni filmovi Žarka Lauševića u Kinoteci: Jedna projekcija će biti posebno emotivna!

08.12.2023

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom pet dana biće prikazano deset kultnih ostvarenja nedavno preminulog glumca

Čuveni filmovi Žarka Lauševića u Kinoteci: Jedna projekcija će biti posebno emotivna!
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Filmski program "Sećanje na … Žarko Laušević", kao omaž nedavno preminulom velikom jugoslovenskom i srpskom glumcu, biće prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci od 13. do 17. decembra, najavljeno je na sajtu ove ustanove kulture.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Direkcija Kinoteke je odabrala 10 upečatljivih filmova Žarka Lauševića iz veoma plodne i bogate karijere izuzetnog umetnika. Program će biti otvoren 13. decembra sa debitantskim filmom Darka Bajića “Direktan prenos” (1982), u kome glavnu ulogu tumači pokojni Boris Komnenić, dok je Laušević odigrao efektnu epizodnu ulogu.

Kultni "Šmeker"

Bajić je često sarađivao sa Lauševićem, tako da je veliki glumac bio jedan od glavnih junaka TV serije “Sivi dom”, a nakon toga je igrao u njegovim filmovima “Crni bombarder”, “Zaboravljeni” i poslednjem “Ime naroda”. Iste večeri će se emitovati hit film “Šmeker” (1986) reditelja Zorana Amara, koji je Žarka Lauševića izbacio u prvi plan, kao otkačenog aktera jedne savremene romantične drame. 

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Narednog dana, 14. decembra, publika će se podsetiti negativne uloge Žarka Lauševića u drami "Oktoberfest" (1987) Dragana Kresoje, gde je vodeću ulogu imao Svetislav Bule Goncić. Mnogima omiljeni film u kome je Laušević igrao jeste “Dogodilo se na današnji dan” (1987) koji će se prikazivati iste noći, prema scenariju Deane Leskovar, u režiji Miroslava Lekića, takođe "redovnog" reditelja Lauševića, kome je popularni dramski umetnik bio omiljeni glumac. U ovom filmu igraju Srđan Žika Todorović, Olja Bećković, Nebojša Bakočević, Zoran Cvijanović, Aleksandar Berček, Vesna Trivalić, i mnogi drugi.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

"Braća po materi" i "Oficir s ružom"

Petak, 15. decembar, rezervisan je za još dva antologijska ostvarenja, od kojih je prvo “Braća po materi” (1988) prema istoimenom romanu Jovana Radulovića, koji potpisuje i scenario sa rediteljem Zdravkom Šotrom, a glavne uloge igraju Laušević, Slavko Štimac, Mira Furlan, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić i Sonja Savić. Drugo ostvarenje je čuveni “Oficir s ružom” (1987) Dejana Šoraka, izuzetan jugoslovenski film koji donosi besmrtan emotivni glumački tandem - Žarko Laušević i Ksenija Pajić.

Promo/Vladimir Avramović/Irena Canić
 

Posebna emocija

U subotu, 16. decembra, na veliki ekran stiže “Stela” (1990) Petra Krelje, gde su Lauševiću partneri  Anja Šovagović, Miodrag Krivokapić Brik, Mira Furlan, Ivo Gregurević i Davor Janjić. Ta subota će biti zaista posebna i emotivna, jer će se prikazati i čuveno ostvarenje “Kaži zašto me ostavi” (1993), u režiji Olega Novkovića, prema scenariju nedavno preminulog Srđana Koljevića, a poznata je pesma istog naslova koju je izvodila glumica Ana Sofrenović. Osim Žarka Lauševića, ovde igraju Milica Mihailović, Dragan Jovanović Gagi, Stevo Žigon, Milutin Mima Karadžić, Predrag Pepi Laković, Ljubiša Samardžić, Rahela Ferari, Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković i Katarina Gojković.

Antonio Ahel/ATA Images
 

"Bolje od bekstva"

Nedelja, 17. decembar, određena je za finale ovog ciklusa, kada će se prikazati još dva filma Miroslava Lekića - “Nož” (1999), prema romanu Vuka Draškovića, gde su Lauševiću partneri Bojana Maljević, Aleksandar Berček, Petar Božović, Nikola Kojo i Svetozar Cvetković, kao i antologija “Bolje od bekstva” (1993). Upravo ovaj drugi film pripoveda tešku dramu, a priču iz filma sa tragičnim posledicama, Laušević će doživeti u svom životu iste godine, kada se dogodio tragičan događaj u Podgorici. Scenario za film “Bolje od bekstva” napisao je Siniša Kovačević, a uz Žarka igraju Aleksandar Berček, američka glumica Kler Bekman, Renata Ulmanski, Mirjana Karanović, Branislav Ciga Jerinić, dok gostuju Olja Bećković, Jagoš Marković i Toma Zdravković.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Tokom sledeće godine biće održana premijera filma "Ruski konzul", takođe u režiji Miroslava Lekića, po romanu Vuka Draškovića, koji je Laušević snimao u već odmakloj fazi bolesti. U amanet nam je ostavio još novih filmova i serija koje polako ulaze u postprodukciju i koji će biti prikazani sledeće godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike