Otišao je sa teškom ranom: Milan Karadžić o poslednjim danima Žarka Lauševića

28.11.2023

19:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Bio je duhovit i hrabar i u tim najtežim momentima", ističe reditelj

Otišao je sa teškom ranom: Milan Karadžić o poslednjim danima Žarka Lauševića
Žarko Laušević - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Prijateljstvo između reditelja Milana Karadžića i legednarnog glumca Žarka Lauševića datira još sa kraja 70-tih, kada su u Podgorici počele njihove karijere. Iz sale DODEST uspešno su "pekli zanat”, a njihovo drugarstvo je s godinama postojalo sve čvršće. Uloge su se nizale, a onda je blistava karijera Žarka Lauševića prekinuta kada je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću, braneći brata, usmrtio dvojicu mladića i ranio trećeg.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Posle dugogodišnje pauze, Laušević se vratio u Srbiju, a onda su počele da se nižu uloge. Jedna od njih, koja je ostavila snažan utisak na ljubitelje serija, je uloga Velibora u “Kalkanskim krugovima”.

Kao da vaskrsne pred kamerama

Reditelj ovog ostvarenja je Žarkov prijatelj Milan Karadžić, koji je za “Super TV” otkrio detalje kako je iz bolničke postelje Laušević došao da dosnimi scene iz treće sezone.

- Igrao je od prve sezone sa Ivanom Zečević koja je mlada glumica. Bio joj je kao učitelj glume, kao roditelj. U trećoj sezoni su imali završnu scenu koju smo radili tri, četiri dana pre nego što je otišao u bolnicu. Ta scena je baš dirljiva. Koliko je on bio emotivan i snažan vidi se u njoj. Žarko je bio glumac koji je bez obzira na to koliko je bio slab i bolestan, bio ujedno i snažan. Kada bi se kamere upalile odjednom kao da vaskrsne. Neka čudna snaga ga je obuzimala i odradio je svaki detalj, svaku emociju... Kao da mu je ta kamera davala snagu. Dao je sve od sebe i bilo mu je stalo do toga da do kraja odradi seriju. Snimili smo svaki detalj, svaki kadar, čak i desetak dana pre njegovog odlaska smogao je snage i snimili smo neke krupne kadrove u studiju - rekao je Karadžić. 

Promo Firefly
 

Prema njegovim rečima, drago mu je što je od prve sezone Laušević bio u “Kalkanskim krugovima”.

Izlazio je iz bolnice da bi dosnimio kadrove. Moram da priznam da kada je izašao očekivali smo da je bolje i da će biti bolje. Čak smo se i šalili: "Dolazim uveče kod tebe da pijemo rakiju, a ti nas gledaj." On se smejao i pričao: “Mogu ja čašicu crvenog vina, rekao mi je doktor da smem”. Bio je duhovit i u tim najtežim momentima. Bio je hrabar. Baš smo puno pričali poslednjih dana njegovog života. Bio je svestan. Bio je zadovoljan što je neke stvari u životu završio. Deca su mu sazrela, rade, uspešni su - kaže Karadžić. 

ATA Images/Antonio Ahel
 

Bilo je dirljivo koliko su ga deca volela

Laušević je iza sebe ostavio bogat filmski i serijski opus, ali i neutešnu porodicu. Decu Dušana i Asju iz prvog braka koju je dobio sa Majom, te Janu sa Anitom.

- Dolazila su deca. Kada je prvi put bio u bolnici Dušan i Asja su došli iz Čikaga i bili tu petnaestak dana dok mu je baš bilo loše. Kada mu je bilo bolje i kada je izašao, onda su se oni vratili svojim poslovima i obavezama u Americi. I pre neko veče, kada je on preminuo, mi smo sedeli kod njega u stanu i oni su se baš tada vratili iz Amerike. U njegovim poslednjim životnim trenucima bili su uz njega. Bdeli su nad njim, bili su tu. To je trajalo. Oni su morali da se vrate. Sve je to sudbina, život. Bilo je dirljivo koliko su ga voleli i koliko je on bio posvećen i brinuo o njima - otkriva reditelj.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Da je bio duhovit i u najtežim životnim momentima, slaže se i Karadžić. Na pitanje da li mu je ostala neka želja, Milan kaže:

- To je nešto što ne bih govorio. Uvek smo pričali naše muške priče. Crnogorski. To su bile naše priče, šalili smo se. Voleo je da se zeza. Uvek smo se sećali naših dana, druženja, kad smo bili vedri i veseli.

Otišao je sa teškom ranom

Karadžić kaže da je do poslednjeg dana Laušević patio zbog tragedije koja mu je obeležila život.

24sedam/Goran Sivački
 

- Mi smo odrasli zajedno. Ostala je ta teška rana i ta tragedija. To je nešto što nikada nije mogao da preboli, sa tom ranom je otišao. To ga je najviše bolelo. Ta ubistva i to što se desilo, ta noć u Titogradu je nešto što je ostalo kao rana koja nikad nije zacelila. Njegova teška trauma. Vida Ognjenović je rekla: “On nije umro od bolesti, on je umro od tuge”. Apsolutno se slažem s tim. Mnogo je patio zbog toga - zaključio je Milan Karadžić.

(Blic)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike