Komemoracija Žarku Lauševiću: Deco, nemojte da je neko suzu pustio, on bi se ljutio (FOTO/VIDEO)

20.11.2023

11:03

0

Veliki broj prijatelja i kolega oprašta se od legendarnog glumca

Komemoracija Žarku Lauševiću: Deco, nemojte da je neko suzu pustio, on bi se ljutio (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića održava se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Veliki broj prijatelja i kolega je došlo da se oprosti od legendarnog glumca koji je posle teške bolesti preminuo 15. novembra u 63. godini života. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kremacija će biti obavljena danas na Novom groblju u Beogradu, u 14 časova.

Vidno potreseni na komemoraciju su stigli Milan Caci Mihajlović, Vesna Čipčić, Petar Božović, Mima Karadžić, Branka Petrić, Radoš Bajić, Branka Pujić, Đorđe Mišina, Vesna Trivalić, Dragan Mićanović, Radoslav Zelenović, Ivan Zarić, Boris Isaković, Darko Bajić, Milan Karadžić...

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Komemoraciji prisustvuje i Ivica Dačić.

Žarkove kolege prilaze njegovoj udovici i zagrljajem joj pružaju podršku u ovom teškom trenutku.

- Danas se opraštamo od druga, prijatelja, dramskog umetnika, glumca... Ostavio je neizbrisiv trag u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali i u našoj kinematografiji - prisutnima se obratila upravnica ovog teatra Tamara Vučković-Manojlović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon njenog obraćanja je usledio minut ćutanja, a onda su prikazani inserti iz predstava "Baal", "Pozorišne iluzije" i drugih u kojima je Laušević igrao.

Od Žarkovih kolega prvi se prisutnima obratio Voja Brajović:

- Šta je to što čini Žarka Lauševića velikim? Ja sam se setio priče o balerini koja je došla na audiciju u Boljšoj teatar. Njoj su rekli na audiciji da neće biti primabalerina, jer nema ONO što diže publiku sa stolica. A Žarko je imao ONO. A sada, zahvaljući antičkoj tragediji mi smo na ovoj sceni umesto Žarka.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Brajović je zatim pročitao Šekspirov sonet i pesmu Branka Miljkovića koja se zove "Kraj putovanja". "Mene nema, ali ima ljubavi moje" jedan je od stihova te pesme.

Voja Brajović je svoj govor završio rečima: "Njega nema, nema vašeg tate, ali tu je ljubav i naše poštovanje i divljenje prema njemu."

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Nemojte da je suzu neko pustio Anita, Branka, deco, Žarko bi se ljutio - počeo je Irfan Mensur svoj govor.

- Sve je rečeno o njemu, a šta će mi nedostajati - naši razgovori, njegov poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape. Preporuke knjiga koje si mi slao... Ja ne pristajem na ovo, jer nije fer - završio je Mensur, dok su se u pozadini čuli tihi jecaji.

Tanjug/Rade Prelić
 
 

Nakon inserta iz serije "Kalkanski krugovi", prisutnima se obratio Mima Karadžić koji se prisetio kako se Žarko i on kao deca igrali pozorišta. A onda je usledila prava predstava o Marku Kraljeviću sa kojom su obišli celu Jugoslaviju. Mima je igrao buzdovana, a Žarko Šarca.

Moj dobri kume, putuj sa anđelima - završio je Karadžić svoj govor.  

Tanjug/Rade Prelić
 

Rediteljka Vida Ognjenović je svoja sećanja na velikog glumca počela rečima:

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Žarko je Žarko, obeležavali smo crvenim slovima njegov dolazak. Nismo bili spremni na njegov najduži odlazak. Ne bi Žarko bio Žarko da nije naslutio svoj odlazak. Pa je nagovorio lekare da ga puste na premijeru na poslednji poklon. Ne pitajte za kim zvona zvone, i ko je bio Žarko. Žarko je bio Žarko, mitološko biće koje je došlo samo da nas poseti.

Tanjug/Rade Prelić
 

Milan Marić, koji je igrao u seriji "Pad" inspirisanoj životom Žarka Lauševića, oprostio se emotivnim rečima od svog dragog kolege:

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dragi Žarko za mene si bio veliki glumac, ali ne samo za mene. Za mene si bio neko ko je svoj život nosio na dostojanstven način i dugujem ti zahvalnost za to. Hvala ti, Žare, na savetima, druženju, što te naša mladost nije plašila. I po tome ću te pamtiti. Smrt je banalna, a život večan, i po tome ću te pamtiti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon Milana Marića, na scenu je izašao bard srpskog glumišta Petar Božović koji je, ispričavši anegdotu iz ranih studentskih dana, uspeo da nasmeje sve na ovoj komemoraciji nabijenom dubokim emocijama.

Na kraju je rekao: "Kao šta kaže jedan naš prijatelj, odlete nam Žare" i ustavši sa stolice, skinuo je šešir i poklonio se pred slikom svog preminulog prijatelja i kolege.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon toga, svi su ustali i pozorištem se prolomio gromoglasan, poslednji aplauz za legendarnog Žarka Lauševića koji je trajao šest minuta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike