Koncert za Andriju Čikića i devojčice ubijene u "Ribnikaru": Opelo za nezaborav!

27.11.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće izvedena i Andrijina kompozicija "Emocije"

Koncert za Andriju Čikića i devojčice ubijene u "Ribnikaru": Opelo za nezaborav!
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U utorak, 28. novembra, u 20 časova, u Kolarčevoj zadužbini biće održan koncert Muzičke škole "Josip Slavenski" u znak sećanja na učenika škole Andriju Čikića, koji je izgubio život u tragediji u OŠ „Vladislav Ribnikar“, najavili su organizatori.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon tragičnih događaja, oni su odložili svečani koncert kojim je u maju trebalo da bude obeležen Dan škole, sa namerom da se održi na jesen i posveti malom virtuozu. Pored pažljivo izabranih kopozicija koje će interpretirati najdarovitiji učenici škole, publika će na početku koncerta moći da čuje Andrijinu kompoziciju "Emocije", prvonagrađenu na Republičkom takmičenju muzičkog stvaralaštva "Deca kompozitori", u izvođenju Đorđa Ilića, Andrijinog druga iz razreda.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Mokranjčevo Opelo

Učenik petog razreda ove škole, Pavle Tadić, izvešće svoju kompoziciju "San jednog dečaka", koja je osvojila treću nagradu na nedavno održanom Memorijalnom takmičenju za mlade kompozitore "Andrija Čikić". Svoju pesmu "Zauvečni", koju je napisala potresena užasnom tragedijom, pročitaće Tijana Ž. Kovačević, bivša učenica škole, sada studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

24sedam/Katarina MIhajlović
 

Koncert će se završiti izvođenjem Mokranjčevog Opela u fis-molu koje će hor učenika srednje škole, kojim rukovodi dirigent profesorka Tijana Kovačević, zajedno sa solistom đakonom Nikolajem Vukovićem, otpevati za Andriju, Anu, Bojanu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Adrianu, Angelinu i Dragana stradale u školi „Vladislav Ribnikar“.

24sedam/Jelena Nikolić
 

Andrija Čikić je bio učenik prvog razreda srednje muzičke škole "Josip Slavenski" na dva odseka: učio je klavir na Vokalno-instrumentalnom odseku u klasi profesorke Tatjane Đorđević, a u isto vreme je pohađao i Odsek za teoriju muzike.

Promo/Kolarac
 

Bio je neodoljiva ličnost

- Andrija je ostavio neizbrisiv trag, iako je samo godinu dana bio učenik škole. Bio je vredan, ambiciozan i zainteresovan za sve školske aktivnosti, jer je već tada znao da će muzika biti njegovo životno opredeljenje. Uživao je u svakom trenutku provedenom u muzičkoj školi. Premda mlađi od ostalih u generaciji, išao je sa školom na studijsko putovanje u Budimpeštu, krajem aprila, družio se sa svima i svojim fotoaparatom beležio događaje. Njegove fotografije mogu se videti na izložbi u Galeriji Kolarčeve zadužbine od 2. do 30. decembra. Andrija je bio neodoljiva ličnost - društven, otvoren, veseo, komunikativan. Ostaće zauvek u srcima svih onih koji su imali sreću da budu deo njegovog prerano prekinutog života - kaže Tijana Kovačević, direktorka škole "Josip Slavenski".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike