Mjuzikl "Poslednjih 5 godina" ponovo na sceni Madlenijanuma: Priča o ljubavi, patnji, braku i rastanku (FOTO)

24.10.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

S obzirom na to da predstava nije dovoljno igrana u uslovima pandemije ponovo se vraća pred publiku, ovog puta sa osveženim ansamblom

Mjuzikl "Poslednjih 5 godina" ponovo na sceni Madlenijanuma: Priča o ljubavi, patnji, braku i rastanku (FOTO)
Copyright Promo/Milan Đakov

Predstava "Poslednjih 5 godina" vraća se na scenu Madlenijanuma. Prvobitna produkcija ovog mjuzikla postavljena je 2021. godine, u uslovima pandemije korona virusa, kao jedina kompletna, integralna muzička produkcija u pozorištima u toj sezoni. Koliko je bilo teško odabrati naslov, i koliko je sam proces pripreme bio zahtevan i složen najbolje znaju autori i protagonisti mjuzikla.

Promo/Milan Đakov
 

Na prvi pogled ovo je manji mjuzikl, ali samo u smislu broja učesnika. Odabir naslova je bio veoma komplikovan, jer su iz ovog teatra uvek kao premisu imali atraktivnost, slušljivost i modernizaciju, najpre za publiku. Izborom mjuzikla "Poslednjih 5 godina", ponovo je učinjen iskorak u repertoarskoj politici, uvođenjem forme modernih mjuzikala koji su na najreferentnijim svetskim scenama, kao što su Brodvej i Vest End, aktuelni već više od 10 godina.

Promo/Milan Đakov
 

Nova glumačka ekipa

S obzirom na to da predstava nije dovoljno igrana u uslovima pandemije ponovo se vraća pred publiku, ovog puta sa osveženim ansamblom. Premijera obnove je 27. oktobra, dok su reprize 4. i 22. novembra.

Iz stare postave od glumaca-pevača ostali su Branislava Podrumac i Žarko Stepanov, dok Dimitrije Cincar-Kostić pauzira do sledeće godine. Ovom već uigranom timu se od ove sezone, u obnovi pridružuju Tatjana Dimitrijević, Irma Dragičević, gošća iz Hrvatske i Arsenije Tubić. Svi oni su već dokazani na ovoj sceni jer su učestvovali u pojedinim muzičkim produkcijama Madlenianuma.

Promo/Milan Đakov
 

Brodvejski hit, koji je doživeo i svoju Holivudsku ekranizaciju 2015. godine, kompozitora i tekstopisca Džejsona Roberta Brauna, prikazuje nam ljubav, patnju, potragu za karijerom, brak i rastanak u veoma atraktivnoj muzičkoj i dramskoj formi. Veliki muzički i glumački zadaci su postavljeni pred samo dvoje glavnih aktera, uz pratnju malog igračkog ansambla i benda koji je sastavljen od samo šest muzičara.

Promo/Milan Đakov
 

Dekonstrukcija ljubavne priče

Ono što ovu priču čini naročito atraktivnom je „dekoinstrukcija ljubavne priče“, kako je to istakla dirigent Vesna Šouc.

- Već u prvom kontaktu sa delom počela je da izranja jasna i neraskidiva povezanost, kao i specifična uslovljenost muzičkog i tekstualnog sadržaja. Očigledno je bilo da ideja i emocija dolaze iz pera jednog čoveka, a i da je sama priča autobiografska. Ponavljanjem određenih stihova kroz mjuzikl, autor pokazuje kako se istim rečima mogu iskazati različite emocije - bes i zaljubljenost, bol i nada. Samim tim što je priča predstavljena kroz dve hronološki suprotstavljene linije, očuvanje tekstualnih referenci, humora i savremenog jezika u prepevu predstavljaju izazov, ali i nit koja ovo delo čini jedinstvenim - rekla je Šouc.

Promo/Milan Đakov
 

Mešavine rok i pop muzike, odličnog džeza i bluza, latino ritmova i modernog aranžiranja, obećavaju dobru zabavu uz dramsku radnju koja podstiče na razmišljanje.

Emocija kao suština

"Poslednjih 5 godina" je mjuzikl koji prvenstveno govori o emociji. To je prikaz života dvoje ljudi koji u pet godina preživljavaju buru emocija, kroz upoznavanje, veridbu, ženidbu i prekid, a sve pratimo u dve suprotstavljene dramske linije.

Promo/Milan Đakov
 

- Ovo je definitivno dramski mjuzikl, gde je za mene kao reditelja bio veliki teret da pokažem svo znanje i umeće režije glume, plesa i spektakla. Moram da napomenem da je ovo za glumce i pevače, pa i za igrače, gde su pojedini dobili male glumačke zadatke, jako teška predstava jer pokazuje sve što izvođač u tom trenutku nosi u sebi i što je do sada naučio u svojoj karijeri - reči su reditelja Roberta Boškovića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike