"Beskrajna priča" u Malom pozorištu "Duško Radović": Borba za tananu dečju dušu (FOTO)

21.11.2023

09:40

0

Ovaj roman spada među najneobičnija dela napisana u žanru fantastike

"Beskrajna priča" u Malom pozorištu "Duško Radović": Borba za tananu dečju dušu (FOTO)
Dubravka Kovjanić u predstavi "Beskrajna priča" - Copyright Belkisa Abdulović

U petak, 24. novembra u 20 sati u Malom pozorištu "Duško Radović" biće odigrana premijera predstave za decu „Beskrajna priča“ po romanu Mihaela Endea u režiji Ane Tomović.

Prve reprize zakazane su za subotu 25. novembra u 17 i nedelju 26. novembra u 12 sati.

Belkisa Abdulović
 

Beskrajna priča je najpopularniji  roman za decu i mlade čuvenog nemačkog pisca Mihaela Endea. Pisan je kao roman za decu, ali je ubrzo po objavljivanju, 1979. godine, prerastao u roman za sve generacije i postigao senzacionalan uspeh širom sveta. 

Najneobičnije delo u žanru fantastike

Ovaj roman spada među najneobičnija dela napisana u žanru fantastike. Preveden je na 39 jezika. Godine 1984. čuveni nemački reditelj Volfgang Petersen snimio je po ovom romanu istoimeni film.

- Izuzetno su snažne emocije u „Beskrajnoj priči“. U centru priče je Bastijan – dečak koji doživljava veliku emocionalnu krizu zbog gubitka majke. Pored toga, on nema skoro nikakav kontakt sa ocem, a ne uklapa se ni u školi, gde je izložen vršnjačkom nasilju.

Belkisa Abdulović
 

Bastijanov emotivni svet je pred krahom. Čitajući „Beskrajnu priču“, on se poistovećuje sa junakom Atrejem, njegove muke da spasi Detinju caricu doživljava kao svoje, i to mu budi nadu da je svet Fantazije, a samim tim i njegov svet – moguće spasiti od Ništavila.

Ova priča predstavlja borbu za tananu dečiju dušu – onu koja se ne sme prepustiti velikoj Tuzi, i koja ostavlja nadu da je moguće promeniti teške okolnosti i izboriti se sa nadmoćnijim neprijateljem. Bastijanova vera spasava svet Fantazije.

Belkisa Abdulović
 

Osnažen i promenjen, on se vraća u svet Realnosti u kome će takođe nastaviti da se bori na svom putu sazrevanja. „Beskrajna priča“ je snažno obeležila moje detinjstvo i radujem se da je otkrijem novim generacijama - izjavila je Ana Tomović, rediteljka.

U predstavi igraju Relja Janković, Mladen Lero, Damjan Kecojević, Miloš Anđelković, Nikola Kerkez, Mladen Vuković, Jelena Ćuruvija Đurica, Dubravka Kovjanić, Maja Jovanović Spasojević i Ivana Adžić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike