Stefan Milenković svirao na najvrednijoj violini na svetu: Remek-delo od osmijuma ukrašeno sa 300 dijamanata (FOTO)

19.11.2023

09:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Za njenu izradu je bilo potrebno 32 meseca

Stefan Milenković svirao na najvrednijoj violini na svetu: Remek-delo od osmijuma ukrašeno sa 300 dijamanata (FOTO)
Copyright Promo/Dalibor Danilović

Novak Đoković Fondacija je priredila još jedan kulturni događaj za pamćenje u Srbiji – u slavu vrhunskog muzičkog i kreativnog umeća – koncertom priređenim u čast ekskluzivne promocije “Violine od osmijuma” - navrednije nove violine sveta.

Promo/Dalibor Danilović
 

U rukama proslavljenog srpskog violiniste Stefana Milenkovića, ovaj jedinstveni instrument – kreacija na događaju prisutnog proslavljenog konstruktora Edgara Rusa iz Austrije – dobio je još više na vrednosti kroz posebno osmišljeni koncertni program, izveden za ovu priliku pred odabranim zvanicama.

Prisutne je u ime Novak Đoković Fondacije pozdravila globalna direktorka i suosnivačica Jelena Đoković - naglasivši zadovoljstvo povodom organizacije ovog značajnog događaja globalnog profila za promociju istaknutih kulturnih vrednosti koje inspirišu i podstiču kreativnost kroz sve generacije i u našoj zemlji. Stefan Milenković i pet najtalentovanijih mladih violinista naše zemlje - Adrijana Durmišević, Teofil Milenković, Olivera Mitrović, Lana Zorjan i Sofija Glavičić, izveli su kraći koncert koji je oduševljenoj publici predstavio kompozicije Frica Krajslera "Recitativo i Scherzo" (violina solo), Petra Iliča Čajkovskog "Melodija" (uz klavirsku pratnju pijanistkinje Hilde Švan), Georga Filipa Telemana “Koncert u D Duru za četiri violine” (Adagio-Allegro, Grave, Allegro) i Antonia Vivaldija “Koncert za četiri violine u B molu” (Allegro, Largo, Larghetto, Allegro).

Veličanstveno remek-delo

Violina od osmijuma sačinjena od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta, za čiji je nastanak Edgaru Rusu trebalo čak 32 meseca, posle Beograda nastavlja putovanje na turneji koja će, pre konačne aukcije, obići 17 vodećih globalnih destinacija na kojma će ovo remek-delo konstrukcije muzičkih instrumenata biti predstavljeno posredstvom Pošte Austrije, glavnog logističkog partnera projekta. 

Promo/Dalibor Danilović
 

- Srećni smo što je Novak Đoković Fondacija imala jedinstvenu priliku da, pored vodećih svetskih metropola, priredi prezentaciju ovog umetničkog i muzičkog remek-dela, violine od osmijuma i u Beogradu i Srbiji, čime se na najlepši mogući način daje posebna važnost ovoj umetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svetske kulturne baštine. Umetnost čini čoveka bogatim, i želja Fondacije je da organizacijom ovog i narednih događaja sadržajno obogatimo našu kulturnu scenu - istakla je Jelena Đoković i dodala:

Promo/Dalibor Danilović
 

- Predstavljanje ovakvih vrednosti i inspiracija koju one pružaju našim kulturnim stvaraocima i poslenicima jedna je od najvažnijih naših misija, sa ciljem stvaranja lepšeg i boljeg sveta uz umetnost, plemenitost i humanost, u kome Srbija ima aktivnu i priznatu ulogu. Želela bih da se u ime Fondacije Novak Đoković posebno zahvalim njenom velikom prijatelju Stefanu Milenkoviću, koji prenosi izuzetno znanje i umeće na svoje studente, neke od najperspektivnjih mladih muzičara Srbije koje smo večeras pozdravili na sceni. 

Uzbudljivo iskustvo

- Nastup na ovoj violini za mene predstavlja uzbudljivo iskustvo, jer je ona umetnički eksperiment koji objedinjuje nekoliko velikih, divnih i važnih zanata - graditeljstvo violina i juvelirstvo. Svirati na novoj violini donekle podseća na to kad sednete u nova kola, potrebno je navići se, a sa instrumentom je to daleko kompleksnije - rekao je Milenković dodajući:

Promo/Dalibor Danilović
 

- Iz razgovora sa majstorom Rusom sam saznao da ju je gradio po tradicionalnim principima, ali je uzimao u obzir kako će da estetski uradi elemente a da pritom sačuva suštinu instrumenta, jer violina treba da stvara zvuk - a ne da bude samo ukras. Mislim da je to uspeo veoma dobro da spoji. Važnost turneje koja predstavlja violinu od osmijuma podiže svest o muzici i umetnosti, što je svima nama potrebno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike