Beogradska filharmonija osvojila Peking: Koncert za pamćenje uz desetominutne ovacije (FOTO)

15.11.2023

14:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Kineska turneja će biti krunisana koncertom u Šangaju

Beogradska filharmonija osvojila Peking: Koncert za pamćenje uz desetominutne ovacije (FOTO)
Copyright Promo/Nada Pleskonjić

Beogradska filharmonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem održala koncert za pamćenje u impresivnoj dvorani Nacionalnog centra za izvođačku umetnost u Pekingu. U jednoj od najznačajnijih dvorana sveta, Filharmonija je ispraćena desetominutnim stajaćim ovacijama nakon izvođenja kompozicija Verdija, Čajkovskog i Berlioza.

Promo/Nada Pleskonjić
 

Treći koncert na kineskoj turneji Beogradske filharmonije, bio je pravi trijumf u jednom od najrenomiranijih muzičkih centara sveta, ujedno i najvećem u celoj Aziji. Stogodišnji filharmonijski ponos  zasijao je punim sjajem u koncertnoj dvorani koja prima 1800 ljudi. Publika je na nogama ispratila Beogradsku filharmoniju i dirigenta Nemea Jarvija nakon maestralnog izvođenja Verdijeve uvertire iz opere „Moć sudbine“, Berliozove „Fantastične simfonije“, a kao solista u Violinskom koncertu Čajkovskog se pridružio mladi Đovani Zanon.

Tri bisa

Kao i na prethodnim koncertima u Sijanu i Vejfangu, publika u Pekingu nije dala Filharmoniji da ode sa bine dok nije odsvirala sva tri bisa. Tako je orkestar simbolično spojio dve kulture izvođenjem omiljene kineske numere „Moja domovina“ i „Grlicu“ Stevana Hristića, a gostovanje se završilo u veoma emotivnom i svečanom tonu uz Sibelijusov „Andante festivo“.

Promo/Nada Pleskonjić
 

Velelepni Centar za izvođačku umetnost u Pekingu je zdanje izgrađeno 2007. godine i predstavlja spoj moderne arhitekture sa tradicionalnom kineskom kulturom. „Za ljude, za umetnost i za svet“, vizija je ovog centra koji je mesto visoke selekcije, isključivo za najprominentnije orkestre, dirigente i soliste sveta. Tako se Beogradska filharmonija našla rame uz rame sa najvećim muzičkim zvezdama poput Gergijeva i orkestra Marinski, Fišera sa Festivalskim orkestrom iz Budimpešte, Kurentisom sa ansamblom Muzikaeterna, čiji su nastupi deo redovne koncertne sezone ovog zdanja.

Promo/Nada Pleskonjić
 

Sledi Šangaj

Koncert u Pekingu je ujedno bio centralni događaj prestižnog Međunarodnog orkestarskog foruma koji okuplja menadžmente vodećih orkestara sveta na kome je Beogradska filharmonija bila u centru pažnje. Urednice programa Asja Radonjić i Danica Maksimović bile su učesnice panel diskusije na temu Uspostavljanja platformi za intenzivnu saradnju zajedno sa predstavnicima Njujorške filharmonije, Orkestra i hora iz Sijana i Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, na kome su predstavile filharmonijske projekte za uspostavljanje i intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje.

Nakon koncerta u Pekingu, Beogradska filharmonija će u Šangaju krunisati svoju turneju povodom stogodišnjice orkestra, koncertom koji je zakazan za 17. novembar u Sali Velikog teatra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike