Marija Vicković u ulozi nasmrt bolesne kurtizane: Veliki jubilej predstave "Dama s kamelijama" (FOTO)

15.11.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo je sedma postavka tog dela u nacionalnom teatru

Marija Vicković u ulozi nasmrt bolesne kurtizane: Veliki jubilej predstave "Dama s kamelijama" (FOTO)
Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Predstava „Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, obeležiće 17. novembra u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta značajan jubilej - deset godina od premijere.

U fokusu komada je sentimentalna i veoma realistična ljubavna priča o nesrećnoj i nasmrt bolesnoj pariskoj kurtizani Margariti Gotje u koju se zaljubljuje Arman Dival, mladić iz ugledne porodice.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Istinska ljubavna strast

Ovo je u Narodnom pozorištu sedma postavka tog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, koji je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine. Reditelj Radivojević ocenjuje da se uspeh ove predstave ogleda u tome što publika voli melodrame, kao i kvalitetna i poznata književna dela, što, prema njegovom mišljenju, „Dama s kamelijama“ svakako jeste.

- S druge strane, predstava je veoma važna zato što pokreće neka suštinska pitanja na koja bi, svako pojedinačno, trebalo da pronađe odgovor i razlog zašto u životu nešto radi na ovaj ili onaj način - smatra Jug Radivojević.

Tanjug/Rade Prelić
 

Premijera u čast Mire Stupice

Glavne uloge poverene su Mariji Vicković i Joakimu Tasiću, a u podeli će biti i Nebojša Kundačina (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Vaja Dujović (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Bogdan Bogdanović (Gaston Rije), Ivan Bosiljčić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Vladan Gajović (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Specifičan autorski pečat „Dami s kamelijama“, koju je do sada na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu videlo oko 35.000 gledalaca, dali su i Željko Hubač (autor adaptacije), Spasoje Ž. Milovanović (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf) i Kornelije Kovač (kompozitor).

Predstava je premijerno izvedena 1. oktobra 2013. godine, u čast Mire Stupice, nekadašnje prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu i najbolje glumice 20. veka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike