Srpske nošnje u Vašingtonu: Nojeva barka naše kulture i umetnosti (FOTO)

11.11.2023

13:50

0

Izložena kolekcija Biljane Regan, baštinarke našeg folklora, i starina iz svih krajeva naše zemlje

Srpske nošnje u Vašingtonu: Nojeva barka naše kulture i umetnosti (FOTO)
Detalj sa izložbe u Vašingtonu - Copyright Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

U rezidenciji srpskog ambasadora u Vašingtonu organizovana je izložba fotografija srpskih narodnih nošnji, ćilima i rukotvorina iz privatne kolekcije Biljane Regan.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Izložbu pod nazivom „Etno-putovanje kroz fotografski objektiv“ otvorio je ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić rečima da meka moć srpske kulture i tradicije govori sama za sebe i da nam kulturna i javna diplomatija pomažu da, ne samo kroz politiku i teške teme, već kroz najrazličitije načine tražimo put do srca američke elite i upravljačke klase.

Jedinstvena srpska zbirka na američkom tlu

- Izložena kolekcija gospođe Biljane Regan, kolekcionarke i baštinarke našeg folklora, narodnih nošnji, rukotvorina i starina iz svih krajeva Srbije jeste svojevrsna Nojeva barka srpske tradicije, kulture i umetnosti.

Večeras smo je predstavili američkoj publici, diplomatskoj zajednici i kulturnim krugovima, koristeći ovu priliku kao još jedan način da gradimo mostove razumevanja i saradnje, i da povezujemo ljude na najbazičnijem nivou, kroz emocije - izjavio je  Đurić.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Poreklom iz Šapca, Biljana Regan danas živi i radi u Merilendu i već više od jedne decenije predano i s ljubavlju prikuplja, konzervira i muzeološkim pristupom neguje srpsko kulturno i umetničko nasleđe, narodne nošnje, starine i predmete domaće radinosti iz čitavog našeg regiona, spajajući ih u zbirku jedinstvenu na američkom tlu, koja trenutno broji više od hiljadu eksponata, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

Međunarodno Udruženje za očuvanje balkanske kulture i tradicije

Biljana Regan ustanovila je i međunarodno Udruženje za očuvanje balkanske kulture i tradicije u SAD, gde je sa svojim članovima iz Srbije i drugih zemalja do sada organizovala na desetine izložbi, modnih revija i manifestacija širom Sjedinjenih Američkih Država, na kojima redovno predstavlja i promoviše srpski i balkanski folklor.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Pored fotografija, nošnji, ćilima i umetničkih predmeta sa prostora Srbije i Balkanskog poluostrva, posetioci izložbe imali su prilike da čuju i tradicionalne srpske pesme u izvođenju nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Biljane Soldo, današnje stanovnice Virdžinije, navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike