Revija narodnih nošnji: Ogledalo života kakav je nekad bio (FOTO)

01.10.2023

10:00

0

Jedinstveni kulturni događaj, koji je okupio umetnike i kolekcionare iz Srbije i sveta

Revija narodnih nošnji: Ogledalo života kakav je nekad bio (FOTO)
Revija narodnih nošnji u Srpskom narodnom pozorištu - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković poručila je na otvaranju revije narodne nošnje, nakita i oglavlja u okviru 16. festivala „Biserna grana“ da je očuvanje kulturnog nasleđa među prioritetima kulturne politike Srbije i da je sinoćnji program kroz originalni omaž narodnoj nošnji kao nezaobilaznom delu folklornog nasleđa, jaka potvrda značaja kulture za povezivanje pojedinaca, naroda i država.

Goran Zlatković
 

Prema njenim rečima, ovakva kulturna dešavanja su pravi primer kako afirmisati stvaralaštvo zasnovano na kulturnom nasleđu, a sinoćnja revija daje vredan doprinos očuvanju narodnog stvaralaštva i verno odslikava veliko bogatstvo naše tradicije i kulture.

Negovanje etno umetnosti

Gojković je ocenila da je ovo jedinstveni kulturni događaj, koji na izuzetno živopisan način okuplja umetnike i kolekcionare iz Srbije i sveta i dodala da je to samo jedan od razloga zašto Futog i Novi Sad svake jeseni postaju epicentri kulturnih dešavanja posvećenih negovanju etno-umetnosti i mesta na kojima se grade čvrste kulturne veze.

Goran Zlatković
 

Naglašavajući da bogatim programom i raznovrsnim sadržajima festival opravdava zasluženi epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji i narodnom stvaralaštvu.

Gojković je ukazala da revijom u zdanju Srpskog narodnog pozorišta, on iznova ističe važnost negovanja materijalnog narodnog nasleđa, kao značajnog obeležja kulturnog i nacionalnog identiteta svakog naroda.

Ogledalo i prikaz života kakav je nekada bio

Ministarka kulture je ukazala da je za što bolju spoznaju sebe i sveta u kome živimo neophodno da znamo svoje korene, život i navike naših predaka, a da su odevni predmeti i njihovi dodaci prikazani na reviji ogledalo i prikaz života kakav je nekada bio.

Suživot brojnih etničkih zajednica na ovim prostorima, kako je istakla, neminovno je značio i preplitanje i prožimanje njihovih kulturnih prostora.

Goran Zlatković
 

Narodna stvaralaštva su se međusobno dopunjavala, usvajajući najbolje jedna od drugih, što se vidi i kroz zajedničke elemente narodnih nošnji, istakla je Gojković i dodala da zahvaljujući ovom festivalu imamo priliku da jedni druge još bolje upoznamo i osvrnemo se na zajedničku prošlost.

Očuvanje kulturnog nasleđa

Ističući da je očuvanje kulturnog nasleđe među prioritetima kulturne politike Republike Srbije, Gojković je podsetila da je radi što sveobuhvatnije i potpunije brige za našu baštinu Ministarstvo kulture ove godine prvi put raspisalo Konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene.

Veliki broj pristiglih prijava i kvalitet odabranih projekata, pokazuju opravdanost namere da se podstakne razvoj starih tradicionalnih zanata, njihova primena u savremenom stvaralaštvu, kao i očuvanje i prenošenje znanja.

Goran Zlatković
 

Ona je napomenula da Ministarstvo kulture podržava ovaj festival svesno velikog doprinosa koji on ima na planu kulturne saradnje, afirmacije narodnog stvaralaštva i generalno promocije Srbije kao zemlje kulture i da su ovakva kulturna dešavanja pravi primer kako afirmisati stvaralaštvo zasnovano na kulturnom nasleđu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike