Sve tajne "lepotice na Savi": Dokumentarac "Sava centar - istorija iz prvog reda" otkriva nepoznate detalje o simbolu Beograda!

08.11.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom skoro pet decenija postojanja ova zgrada bila je mnogo više od hrama socijalizma kako je na početku nazvana

Sve tajne "lepotice na Savi": Dokumentarac "Sava centar - istorija iz prvog reda" otkriva nepoznate detalje o simbolu Beograda!
Sava centar - Copyright Promo/Delta Holding

Dokumentarni film "Sava centar - istorija iz prvog reda", biće prikazan 9. novembra u 21 čas, na Prvom programu RTS-a. U pitanju je politička, filmska, muzička istorija zemlje i naših privatnih života kroz priču o ,,lepotici na Savi“ na Novom Beogradu.

Profimedia
 

"Radnici Trudbenika brži su od vremena“ - bio je naslov u beogradskoj štampi u maju 1977. godine, kada je svečano otvoren Sava centar. Objekat je najavljen kao simbol jugoslovenskog graditeljstva, sposobnosti i efikasnosti. Nazivan je i hramom socijalizma, ali je suštinski tokom skoro pet decenija postojanja ova zgrada bila mnogo više od toga. 

Istorija naših života 

Sava centar bio je istorija iz prvog reda. Politička, jer smo u njoj mogli da vidimo najveću moć jedne države ali i raspad iste. Filmska istorija, jer smo jedino mi mogli da gledamo najveće zvezde Istoka i Zapada, ali istorija je i vreme kada smo gledali samo domaće premijere jer drugih nije bilo. Muzička, jer Sava centar pamti redove za koncerte ne samo domaćih zvezda već i svetskih, za koje nismo verovali da ćemo ih slušati u našoj zemlji. Sava centar bio je privatna istorija naših života, iz prvog reda. 

24sedam/Goran Sivački
 

U dokumentarnom filmu ,,Sava centar - istorija iz prvog reda“, govore: Emir Kusturica, Dušan Kovačević, Zdravko Čolić, Miroslav Mišković, Ljubodrag Dimić, Nenad Lj. Stefanović, Božidar Đelić, Stefan Milenković, Predrag Marković, Ljubiša Ristić, Mihajlo Pantić, Vladan Đokić, Vuk Žugić, Tanja Peternek, Ruža Ćirković i Ivan Karl.

Autorka ovog ostvarenja je Jelena Mitrović, a reditelj je Ivan Pecikoza. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike