U čast petostrukog dobitnika Oskara: Otvara se muzej posvećen Federiku Feliniju

15.08.2021

08:50 >> 09:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni reditelj je svetsku slavu stekao filmom La Strada 1954. godine

U čast petostrukog dobitnika Oskara: Otvara se muzej posvećen Federiku Feliniju
Copyright Federiko Felini/Profimedia

Italijanski grad Rimini imaće još jednu zanimljivu atrakciju, posebno za ljubitelje sedme umetnosti, nakon što se ovog meseca tamo otvara muzej posvećen reditelju Federiku Feliniju, koji je u tom gradu na jadranskoj obali rođen 20. januara 1920. godine.

Muzej, koji bi trebalo da bude otvoren 19. avgusta, nalaziće se na tri lokacije u starom gradu – tvrđavi Sisimondo iz 15. veka, palati Valoni iz 18. veka, gde se nalazi bioskop Fulgor posvećen Felinijevim filmovima i na Trgu Piazza dei Sogni, urbanom prostoru sa zelenilom.

Federiko Felini/Profimedia

Felini nikada nije radio u inostranstvu jer nije želeo da napusti svoju domovinu. Holivud mu je nekoliko puta nudio neverovatne uslove, pozivajući ga da snima u Americi. Uvek je odbijao. U Rimu i Riminiju izgradio je sopstveni svet, prikazujući glavne junake kako žive i za čim umiru. Svojim filmovima je udahnuo nešto „praiskonsko italijansko“, oduševivši publiku na svim kontinentima.

Svetsku slavu je stekao filmom „La Strada“ 1954. godine, a njegovo drugo kultno ostvarenje je bio film „La Dolce Vita“ sa Anitom Ekberg i Marčelom Mastrojanijem, koji je u italijanskim bioskopima počeo da se prikazuje 1960. godine. Bio je jedan od najvećih reditelja u istoriji kinematografije koji je ceo svet ostavljao bez daha u bioskopskim salama.

Federiko Felini/Profimedia

Osvojio je četiri Oskara u kategoriji „najbolji film na stranom jeziku“. Pred sam kraj života dobio je i petog, za sveukupni doprinos filmskoj umetnosti, kao priznanje za njegova kinematografska dostignuća koja su zadivila i zabavljala publiku širom sveta.

Pročitajte još

Kada je umro, 31. oktobra 1993. godine, samo dan nakon proslave pedesetogodišnjice braka, bio je to događaj od državne važnosti koji je uzdrmao celu Italiju. Ova zemlja je izgubila svog najvećeg režisera a svet kinematografije jednog od najpopularnijih filmskih stvaralaca. Ostali su njegovi filmovi, koji nikada nisu izgubili na aktuelnosti i svežini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike